Wielercommentator Michel Wuyts over Ronde van Frankrijk: "Kans reëel dat Tour niet uitgereden wordt door corona"

De Tour de France zal er dit jaar compleet anders uitzien. Al was het maar omdat Michel Wuyts er voor het eerst in jaren niet bij zal zijn. Of toch niet in Parijs. Hij zal commentaar geven vanuit Brussel. De sportjournalist doet trouwens een opmerkelijke uitspraak: “Ik denk niet dat de tour de aankomst in Parijs zal halen door corona”. 

Dat Michel Wuyts niet naar de Ronde van Frankrijk trekt, is een eigen, bewuste keuze. Dat vertelde hij vanochtend in "Start je dag". “Ik heb daar zelf voor gepleit. Het was meteen na Parijs-Nice, waar ik zag wat ons te wachten stond. Er stonden meer flesjes Dettol dan dat er mensen waren. Als je dan bedenkt dat de Tour nog eens 20 keer zo groot is, dan leek het me beter om vanuit Brussel te werken. En de directie is gevolgd.”

Daarnaast wil Wuyts ook zijn gezondheid niet in gevaar brengen. Zeker omdat hij kwetsbaar is voor het virus: “Ik ben 63, mijn collega-commentator José De Cauwer is er 70. Dan behoor je tot de groep die meer risico loopt en moet je geen domme dingen doen door het op te zoeken.”

Ik ga er nu van uit dat er 40 en zelfs 50 procent kans is dat de tour niet uitgereden wordt

De Tour mag dan wel starten zaterdag, toch denkt Michel dat de kans vrij groot is dat de renners de eindmeet niet halen. “Ik ga er nu van uit dat er 40, ja zelfs 50 procent kans is dat de Tour niet uitgereden wordt. Al heeft de organisatie de afgelopen twee maanden haar uiterste best gedaan. Met zeker 150 gesprekken met de bevoegde instanties over alle mogelijke scenario’s om de Tour te laten doorgaan. Ze hebben overal hun fiat gekregen, dus meer kunnen ze niet doen. Maar de omstandigheden wisselen zo snel. De Tour start in een gebied met code rood. Ik ben benieuwd.”

Dan volgt de vraag hoe het eindklassement er zal uitzien, bij een vroege exit. “Wat als de Tour na twee weken stopt. Wordt de winnaar van de Tour dan die van het moment? Daar bestaat bij de Internationale Wielerunie op dit moment nog geen duidelijkheid over." 

Jongensgevoel

Toch zal Michel Wuyts de sfeer van de Tour erg missen. “De hectiek die bezit van je neemt, en je ook wat opfokt ga ik wel missen. Maar wat ik het meest ga missen is dat jongensgevoel in de auto. We rijden nu al drie jaar samen met de collega’s van de radio door Frankrijk. Sven Nys zit dan achter het stuur, Christophe Vandegoor vooraan, José en ik achteraan. En dan keuvelen we nog wat na, na zo’n uitzending. Het is dan ook leuk om elkaar een beetje te jennen om de nervositeit achter ons te laten. Dat ga ik missen.”

sporza

Meest gelezen