"Vergeten" Suske en Wiske-album "De sonometer" na 61 jaar klaar

"De sonometer" verschijnt vanaf morgen in de Nederlandse krant De Telegraaf. Het laatste verhaal van Suske en Wiske in de blauwe reeks is nu pas afgewerkt door scenarist François Corteggiani en tekenaar Dirk Stallaert in echte fifties-sfeer. Begin november ligt het "nieuwe" album in de winkel. Het is vandaag 30 jaar geleden dat striptekenaar Willy Vandersteen overleed. Zijn geestelijke kinderen Suske en Wiske zijn 75 jaar oud.

Naast de bekende rode albums van Suske en Wiske tekende Willy Vandersteen in de jaren 50 ook een reeks verhalen in een blauwe omslag, die eerst in afleveringen in het stripblad Kuifje verschenen. Het negende en laatste album van die blauwe reeks raakte nooit af. Vandersteen had er wel een werkreis voor gemaakt. Op kosten van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM maakte de tekenaar in 1959 een omstandige trip door Azië: Japan, de Filipijnen, Hongkong, Thailand en India.

Weer thuis had Vandersteen zijn indrukken neergetekend, maar het bleef bij enkele afgewerkte pagina’s en wat schetsen. Die zijn nu verder uitgewerkt tot een volwaardig verhaal van scenarist François Corteggiani en tekenaar Dirk Stallaert. Over een thema dat na 61 jaar nog altijd oorverdovend actueel is: geluidsoverlast.

Dirk Stallaert wilde "de oorspronkelijke stijl zo goed mogelijk benaderen" en zei eind vorig jaar dat hij best wat plankenkoorts had “omdat iedereen over zijn schouder meekijkt” bij het afwerken van dit blauwe Suske en Wiske-album.

"De sonometer" verschijnt vanaf zaterdag 29 augustus in afleveringen in de Nederlandse krant De Telegraaf. Begin oktober volgt De Standaard. Op 4 november ligt het "nieuwe" album in de winkel, in twee versies: een album met zachte kaft en eentje met een harde kaft, met een extra dossier over de geschiedenis van de blauwe albums.

De blauwe albums ontstonden in de Brusselse jaren van Willy Vandersteen, die we doorgaans associëren met Kalmthout. Hij werd in 1948 door Hergé, de bedenker van Kuifje, gevraagd om de verhalen van Suske en Wiske in zijn weekblad te publiceren. De Nederlandstalige "Kuifje" verkocht namelijk niet zo goed als de Franstalige "Tintin" en daarom wilde Hergé de populairste Vlaamse striptekenaar in dienst nemen.

Vandersteen moest wel zijn tekenstijl aanpassen aan de "klare lijn" van Hergé en ook realistischer plots bedenken. De blauwe albums zijn minder "volks" en tellen minder personages, maar "Het Spaanse Spook" (1948) en "De Tartaarse Helm" (1951) groeiden uit tot klassiekers in het oeuvre van Vandersteen en met "De schat van Beersel" (1952) koos de stripauteur voor een stukje Brusselse geschiedenis. In 1959 hield de samenwerking tussen Vandersteen en Hergé op. 

Willy Vandersteen overleed precies 30 jaar geleden, op 28 augustus 1990. Zijn geestelijke kinderen Suske en Wiske zijn dit jaar 75 jaar jong - de eerste strip verscheen op 19 december 1945 in de krant. In Kalmthout kunt u zijn vroegere werkkamer bezoeken in het Suske en Wiske-museum. Het naburige treinstation Heide, waar een standbeeld van de striphelden staat, gaat na vijf maanden coronasluiting weer open op maandag 31 augustus.

Meest gelezen