Wat wist minister-president Jan Jambon over fatale politie-interventie? Volg hier zijn persconferentie

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) geeft vanmiddag tijdens een persmoment in Brasschaat meer uitleg over zijn rol in de zaak-Chovanec, de Slovaak die ruim twee jaar geleden overleed na een hardhandig politieoptreden op de luchthaven van Charleroi.  "Ze voelen dat het nodig is om sneller te communiceren gezien alles wat er blijft naar boven komen in de pers", zei VRT-Wetstraatjournalist  Pieterjan De Smedt gisteravond.

Volg hier live de persconferentie van minister-president Jan Jambon (15.15 uur):

Videospeler inladen...

Jambon is de voorbije dagen onder druk komen te staan na onthullingen in de zaak rond de Slovaak Jozef Chovanec, die in 2018 om het leven kwam na een hardhandig politieoptreden in een politiecel op de luchthaven van Charleroi. Jambon was destijds federaal minister van Binnenlandse Zaken. Hij heeft tot dusver nog niet persoonlijk gecommuniceerd over de affaire.

De vraag is in hoeverre Jambon destijds als federaal minister van Binnenlandse Zaken op de hoogte was van de dood van de Slovaakse man en de omstandigheden errond. Volgende week wordt Jan Jambon sowieso gehoord in de bevoegde Kamercommissie van het federaal parlement, maar straks is er dus al een persconferentie.

"De verdediging die Jan Jambon zeker zal gebruiken, is het feit dat het initiële politieverslag dat het kabinet heeft bereikt een heel ander beeld gaf dan de videobeelden die vorige week zijn opgedoken", weet Pieterjan De Smedt.

Zal de lijn dan zijn dat Jambon en zijn kabinet geen fouten hebben gemaakt? "Ze beseffen wel dat het absoluut niet wijs was om vorige week aan VTM Nieuws te verklaren dat hij nog nooit van de zaak had gehoord", aldus Pieterjan De Smedt. "Bovendien is er een dode gevallen. Had Jambon destijds niet alle middelen moeten aanwenden om meer inzicht te krijgen in wat daar gebeurd was?" 

Bekijk hier onze Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ereconsul

Er zou in elk geval contact zijn geweest tussen de Slovaakse ambassadeur en het kabinet-Jambon. Dat contact verliep via de ereconsul Peter De Nil. "De ambassadeur is intussen met pensioen. We proberen die te bereiken, maar hij is behoorlijk nerveus met alle vragen die hij krijgt", zegt Pieterjan De Smedt.

Jan Jambon heeft in elk geval tot nu steeds ontkend dat hij persoonlijk de ambassadeur heeft ontmoet. "We zullen zien wat hij daarover zegt. Wat betreft de ereconsul. Hij zou opheldering kunnen geven hoe het contact met het kabinet-Jambon precies verlopen is. Eergisteren zeiden ze ons op het kabinet-Jambon dat de naam van de ereconsul hen niet meteen iets zei. Gisteren erkennen ze wel dat de naam  Peter De Nil bij Jan Jambon toch een belletje doet rinkelen, maar dat het niet echt duidelijk was wat zijn functie was. Dat gaat vandaag nog allemaal opgehelderd moeten worden."

Meest gelezen