Waterbuffering moet fruitstreek redden van uitdroging: "Geef elke fruitplantage een vijver om regenwater op te vangen"

De droge hete zomers doen jaar na jaar het grondwaterpeil dalen. Bomen met oppervlakkige wortels krijgen het moeilijk want ze reiken niet meer tot in de natte ondergrond. Volgens Luc Herck uit Sint-Truiden moeten we nu ingrijpen, voor de fruitstreek helemaal opdroogt. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig? 

De fruitsector pompt elk jaar miljoenen liters water uit de grond om de fruitbomen of andere gewassen voldoende water te geven. “En dat maakt het probleem alleen maar erger.” Luc Herck ligt er van wakker. “Als het zo verder gaat, groeit hier binnenkort niets meer. Landbouwers zouden verplicht aan hun boomgaarden een vijver moeten graven waar het overtollige regenwater in opgevangen wordt. Het drainagesysteem onder de bomen voert op natte dagen het overtollige water naar de beek. Als dat water opgeslagen wordt in een vijver, kan het later opnieuw naar de boomgaard. Het systeem wordt al jaren toegepast in de zuiderse landen”, zegt Luc. 

Eenmanspartij

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwam Luc op met zijn eenmanspartij “Redt de fruitstreek”. Een partij met maar één programmapunt: waterbuffering voor de fruitstreek. “Indien de klimaatopwarming aan dit tempo verdergaat, wordt water onbetaalbaar. Dit geldt niet enkel voor de land -en tuinbouw maar ook voor privépersonen”, legt Luc uit. “ We moeten dringend werk maken van betere opvang van regenwater. Regenwaterputten en zonnepanelen zijn de middelen van de toekomst.”

Je kan je regenpijp loskoppelen en het water in je tuin laten vloeien.

“Ook particulieren kunnen helpen om het grondwaterpeil te handhaven”, zegt Luc. Oude huizen hebben nog geen regenwaterput en al helemaal geen overloopput die het water terug in de grond laat sijpelen. Daar vloeit het water van het dak rechtstreeks de riolering in. Je kan je regenpijp dan loskoppelen en het water in je tuin laten vloeien. Het klinkt simpel maar het werkt wel”, zegt Luc. 

Meest gelezen