Marc Daniëls

Willy Vandersteen overleed 30 jaar geleden: "Ik werk nu aan zijn originele bureau"

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat striptekenaar Willy Vandersteen overleed. Het originele bureau waar Vandersteen jarenlang aan gewerkt heeft in zijn huis in Laken, staat tegenwoordig bij een andere striptekenaar: Marc Daniëls alias De Marck. Die kon dat toevallig op de kop tikken.

Vandersteen is de de geestelijke vader van stripreeksen als Suske & Wiske, De Rode Ridder en Bessy. Hij is een geboren en getogen Antwerpenaar, maar wat minder mensen weten is dat hij tijdens zijn carrière ook 15 jaar lang in Brussel heeft gewoond. Op vraag van collega Hergé, de bedenker van Kuifje, nota bene. De twee stripmonumenten maakten reclame voor elkaars werk in hun eigen taalgebied. Zo werden Bob et Bobette (Suske en Wiske in het Frans n.v.d.r.) populair in Wallonië en Tintin of Kuifje op zijn beurt in Vlaanderen.

Zijn huis in Laken veranderde in tussentijd al een paar keer van eigenaar, maar het originele bureau van Vandersteen bleef al die tijd staan. "Plots belde een vriend mij op: de nieuwe eigenaar van het huis wilde het bureau weg doen. Ik mocht het gratis hebben op één voorwaarde: dat ik het die namiddag zelf nog ging halen. Ik heb natuurlijk geen seconde getwijfeld", vertelt de Brusselse striptekenaar Marc Daniëls, de bedenker van de stripreeks Stam & Pilou. (lees verder onder de foto)

Het voormalige huis van Vandersteen in de Kufferathlaan in Laken.
Google Streetview

Kringen van zijn whiskyglas

Dat het effectief over het échte bureau van Willy Vandersteen gaat, kwam Daniëls met zekerheid te weten dankzij die andere stripgrootheid Jacques Martin, de Franse bedenker van de stripreeksen Alex en Lefranc. "Jacques en ik hebben jaren geleden samengewerkt en hij vertelde mij hoe Vandersteen vaak met een glas whisky erbij zijn tekeningen maakte. Hij zette zijn glas ook altijd op dezelfde plek neer en die kringen zie je tot op vandaag nog altijd in het bureau staan. Die ga ik er ook nooit of te nimmer afpoetsen." (lacht)

Vandersteen liet het bureau ooit op maat maken om er comfortabel aan te kunnen tekenen. "Je merkt dat het voor striptekenaars gemaakt is. Het bureau is heel diep en extra breed en er is zelfs een speciale schuif voorzien die op slot kan zodat niemand aan de originele tekeningen zou kunnen geraken. Ook vandaag is het bureau nog steeds heel handig, er is veel plaats om computers en elektronische tekentabletten op te leggen. Nee, dat bureau doe ik nooit weg", aldus Daniëls.

In 1983 bracht koningin Fabiola een bezoekje aan Studio Vandersteen.
BELGA

Meest gelezen