Nicolas Maeterlinck

Antoinette Spaak overleden, eerste vrouwelijke partijvoorzitter in België

Minister van Staat Antoinette Spaak is overleden. Ze was 92 jaar oud. Antoinette Spaak is de dochter van oud-premier Paul-Henri Spaak en was politiek actief bij het Front des Francophones (FDF), de voorganger van het huidige DéFI. Van 1977 tot 1982 was ze voorzitter van het FDF: ze was de eerste vrouwelijke partijvoorzitter in ons land.

In de jaren 70 en 80 gold Antoinette Spaak als één van de meest vooraanstaande Franstalige politici van ons land. In 1977 werd ze partijvoorzitter van het FDF, de partij van de Brusselse Franstaligen. Ze speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen over de federalisering van het land. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Nadien verhuisde Antoinette Spaak naar het Europees Parlement, waarvan ze twee keer lid was: van 1979 tot 1984 en van 1994 tot 1999. In 1983 werd ze tot Minister van Staat benoemd. 

Ook in de lokale politiek was Antoinette Spaak actief. Van 1982 tot 2001 was ze gemeenteraadslid in de Brusselse gemeente Elsene. In 2009 werd ze op 81-jarige leeftijd verkozen als lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Ze weigerde toen de eed in het Nederlands af te leggen.  

Ook buiten de politiek zette Spaak zich in voor de Franse taal. Zo was ze onder meer lid van de Haut Conseil de la Francophonie, waarin alle Franstalige landen en regio's vertegenwoordigd zijn.

Meest gelezen