Nicolas Maeterlinck

Apple verwijdert Fortnite-ontwikkelaar Epic Games uit de App Store: volgende stap in conflict over macht en centen 

Technologiegigant Apple bant Epic Games, de uitgever en producent van de populaire game Fortnite. Epic Games weigert om 30% commissie te betalen aan Apple op alle aankopen die spelers doen. Fortnite werd daarom al verwijderd uit de App Store. Nu blokkeert Apple ook alle andere spelletjes van Epic Games. Epic Games is naar de rechter gestapt, het beschuldigt Apple van machtsmisbruik.

Apple zegt dat het de account van Epic Games heeft afgesloten. De twee bedrijven voeren al twee weken strijd over de commissie van 30%. 

Epic Games had geprobeerd om het betalingssysteem van iOS (het besturingssysteem van Apple) te omzeilen in Fortnite. Apple haalde het spelletje snel uit zijn aanbod. De game-ontwikkelaar diende een klacht in wegens machtsmisbruik door Apple.

"De rechtbank heeft Epic aanbevolen zich te schikken naar de regels van de App Store terwijl de zaak voortgaat. Regels die ze jarenlang hebben gevolgd, tot ze deze situatie creëerden. Epic heeft geweigerd", zegt Apple. Volgens het techbedrijf dient de opbrengst van de commissies om de apps en gebruikers te beschermen tegen piraterij en oplichting.

Epic Games verklaarde op zijn beurt dat het "principieel" zal blijven strijden voor de vrijheid van ontwikkelaars en spelers.

Hoe werkt het verdienmodel van Fornite?

Een geldkwestie, daar draait deze discussie rond. En het gaat om miljoenen. Maar hoe werkt het verdienmodel bij een razend populaire game als Fornite?

Professor Nieuwe Media Jan Van Looy legde het aan onze redactie al uit: "Fortnite is een spel dat heel veel geld kost om te maken en toch kan je het gratis spelen. Hun businessmodel werkt zo dat ze niet aan elke speler geld moeten verdienen en dat maakt het mooi. Dat ook mensen die geen 50 euro willen betalen, plezier kunnen beleven aan het spel."

Toch slagen ze erin om op een maand tijd soms 300 miljoen dollar te verdienen (cijfers eind 2018, red.). "De makers mikken op lange termijn. Vaak spelen mensen een hele tijd zonder ook maar één cent uit te geven. Tot ze na een paar maanden toch eens een paar euro betalen voor een skin of een extra dansje", aldus Van Looy. Het is voor Epic Games van groot belang dat ze spelers aan zich weten te binden, zoveel mogelijk maar ook zo lang mogelijk. Want hoe langer mensen blijven spelen, des te groter de kans dat ze ook geld beginnen spenderen.

Meest gelezen