Black Panther laat generaties zien dat dromen mag

"Black Panther", met de overleden Chadwick Boseman, was baanbrekend, "Kracht van Boseman reikt verder dan cinema"

Van Democratisch vicepresidentskandidaat Kamala Harris tot talkshowpresentatrice Oprah Winfrey, de dood van "Black Panther"-acteur Chadwick Boseman maakt emoties los in de VS en daarbuiten. "Black Panther" is het eerste soloavontuur geweest van een zwarte superheld. Maar ook in andere opzichten is deze film baanbrekend geweest. 

"Hij inspireerde generaties en toonde hen dat je alles kunt worden wat je wil - zelfs een actieheld (...) Zijn leven maakte een verschil", reageert Kamala Harris op het plotse overlijden van Boseman. De laatste tweet van Boseman is trouwens ook een foto van Harris met hem samen, toen bekend werd dat zij de running mate van presidentskandidaat Joe Biden is.

De acteur riep de Amerikanen nog op om te stemmen begin november. Presidentskandidaat Biden zelf heeft het op Twitter over de "ware kracht van Boseman die verder reikt dan het grote scherm". 

Bob Iger, die eerder dit jaar zijn afscheid aankondigde als topman bij gigant Disney, bevestigt die kracht. "Boseman stak een enorme kracht, waardigheid en diepte in zijn baanbrekende rol van Black Panther. Hij doorprikte mythes en stereotypes, en werd een langverwachte held voor miljoenen mensen over de hele wereld. Hij inspireerde ons om groter te durven dromen en meer te eisen", klinkt het.

Talkshowpresentatrice Oprah Winfrey benadrukte de discretie waarmee Boseman met zijn slepende ziekte omging. Hij bleef tussen de chemo en de operaties door acteren. "De moed, de kracht die daarvoor nodig is. Zo ziet waardigheid eruit."

Over een afbrokkelende witte muur

Op Twitter is de hashtag #WakandaForever trending waarmee naar de fictieve Afrikaanse natie uit "Black Panther" wordt verwezen. De film rolt over de tongen. Zeker met het brandend actuele debat rond rassenongelijkheid na het recente politiegeweld tegen zwarte burgers. 

"Black Panther" werd in 2018 meteen als uniek bestempeld omdat de cast bijna uitsluitend bestaat uit zwarte acteurs (met bekende namen als Michael B. Jordan en Lupita Nyong'o, en rapper Kendrick Lamar voor de soundtrack) en dat in een Hollywood dat verweten wordt dominant wit te zijn.

Een deel van de cast van "Black Panther", triomferend op de Screen Actors Guild Awards.
AFP or licensors

Geen enkele studio zal ooit nog kunnen zeggen dat er geen wereldwijde interesse is voor een zwarte film

Het was ook het eerste soloavontuur van een zwarte superheld, een rol die met verve werd neergezet door Boseman. Een avontuur dat een divers publiek lokte, records verpulverde en ruim 1,3 miljard euro opbracht.  Bovendien schopte "Black Panther" het tot eerste superheldenfilm die een Oscar-nominatie voor beste film kreeg. De nominatie werd niet verzilverd  - die eer was weggelegd voor "Green book" - maar "Black Panther" ging wel met de Oscars voor kostuumdesign, productie en muziek naar huis. 

"Dit is een muur die afbrokkelt", stelde analist Jeff Bock indertijd in The New York Times. "Na "Black Panther" zal geen enkele studio ooit nog kunnen zeggen dat er geen wereldwijde interesse is voor een zwarte film."

"Black Panther" toonde bovendien aan dat er geen sleet zit op de formule van superheldenfilms bij maatschappij Marvel. Niet altijd een evidentie. Kijk maar naar pakweg "The incredible Hulk" en de "Fantastic four" die flopten.

Vrouwen doen niet onder voor mannen in "Black Panther".

Zwart zelfbewustzijn

"Black Panther" maakt verrassend komaf met een aantal stevige clichés. "Een verhaal over zwart zelfbewustzijn, dat een alternatieve toekomst schetst voor Afrika en haar afstammelingen", omschreef filmjournaliste Pauline Kleijer het in De Volkkrant twee jaar geleden.

Het fictieve koninkrijk Wakanda blijkt een heuse droomnatie (netjes verborgen voor de rest van de wereld) waar kolonisten nooit de plak zwaaiden en dat steenrijk en technologisch hoogontwikkeld is dankzij de grondstof vibranium. Afrika wordt niet afgeschilderd als onderontwikkeld continent waar hongersnood regeert. In "Black Panther" moeten vrouwen ook niet onderdoen voor mannen. Integendeel, de sterkste rollen zijn voor hen weggelegd. 

BEKIJK hier de trailer van "Black Panther" nog eens:

Meest gelezen