Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Coronabetoging in Berlijn: tienduizenden betogen zonder mondmasker, politie slaagt er niet in betoging stil te leggen

In Berlijn is de hele namiddag betoogd tegen de mondmaskerplicht en de coronamaatregelen van de Duitse regering. Omdat de afstandsregels niet werden gerespecteerd, ontbond de politie de betoging en werd aan de betogers gevraagd om naar huis te gaan. Maar duizenden bleven toch urenlang ter plekke. Verschillende media hebben het over "tenminste 18.000" betogers. Een woordvoerder van de politie had het uiteindelijk zelfs over "tienduizenden". In totaal werden zo'n 300 mensen gearresteerd.

De betoging in Berlijn zat al langer in het nieuws in Duitsland. Ze was eerst toegelaten, werd nadien verboden maar na een tussenkomst van het gerecht in extremis dan toch weer toegelaten. Op voorwaarde weliswaar dat de coronaregels gerespecteerd zouden worden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Al snel bleek dat veel betogers zich weinig aantrokken van de afstandsregels. Ondanks aandringen van de politie was er ook haast niemand die een mondmasker droeg. Daarom besliste de politie de manifestatie stop te zetten en het parcours af te sluiten. Maar veel betogers bleven toch hangen in de omgeving van de Brandenburger Tor. Ze namen de hele weg in tot de Siegesäule, een monument zo'n twee kilometer verderop in het park "Grosser Tiergarten".

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Denkplicht in plaats van maskerplicht 

De betoging was het initiatief van een groep uit Stuttgart, Querdenken 711.  De initiatiefnemers vinden dat de Duitse grondwet met voeten wordt getreden, en wijzen erop dat betogen een grondrecht is.

Een mobiele stand op de betoging droeg als opschrift "denkplicht in plaats van maskerplicht". De betogers vinden dat er meer publieke discussie moet mogelijk zijn over de coronamaatregelen. In straatinterviews werd het "totalitaire" optreden van de regering op de korrel genomen. Initiatiefnemer Michael Ballweg eiste de intrekking van alle coronawetten én het ontslag van de Duitse regering. 

Ook toen het parcours van de betoging door de politie was afgesloten en de politie vroeg om te vertrekken bleven veel betogers gewoon ter plekke. Er werd ook Wir sind das Volk geroepen, wij zijn het volk. Die slogan werd voor het eerst gebruikt eind de jaren tachtig, tijdens het protest tegen het communistische regime in Oost-Duitsland. Maar hij wordt de laatste jaren meer en meer gebruikt door extreemrechts in Duitsland. Sommige betogers droegen Duitse vlaggen mee, anderen hadden vredesvlaggen blij. Een mengelmoes van betogers dus. 

Hoeveel mensen er precies betoogd hebben is nog altijd niet duidelijk. Eerst hadden Duitse media het over "achttienduizend", dat is net iets meer dan bij een soortgelijke betoging begin deze maand. Maar een politiewoordvoerder had het later over "enkele tienduizenden", mogelijk wel dertigduizend.  Veel volk dus in elk geval. 

Berlijn, betogers bij de zegezuil
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Een aantal betogers trok ook de stad in en ging elders betogen. Her en der in Berlijn kwam het tot confrontaties met de politie. Betogers die het verkeer hinderden door te gaan zitten of hindernissen op te werpen werden opgepakt. Op één plek werd ook een container in brand gestoken. Er werden ook voorwerpen zoals flessen naar de agenten gegooid. Al hielden de meeste betogers het wel rustig.

De politie had zo'n drieduizend mensen op de been gebracht, ook al omdat er gevreesd werd voor rellen. De ordediensten rukten ook uit met het waterkanon. Het blijft ook lang onrustig in de Duitse hoofdstad.

Het is overigens niet de eerste keer dat een coronabetoging in Berlijn op bevel van de politie wordt opgebroken. Dat gebeurde eerder al begin augustus. Toen namen zo'n zeventienduizend betogers het niet zo nauw met de coronamaatregelen. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen