Videospeler inladen...

Getuige die Chovanec zag bij opstappen vliegtuig: "Gehaast personeel ging amateuristisch te werk, politie was agressief"

Een tweede getuige, die ook op het vliegtuig zat toen de Slovaak Jozef Chovanec werd opgepakt, bevestigt opnieuw het verhaal dat de man niét agressief was. Chovanec (38) stierf meer dan twee jaar geleden, na een hardhandig politie-optreden in een cel op de luchthaven van Charleroi. Volgens de tweede ooggetuige ging het vluchtpersoneel "gehaast en amateuristisch te werk" en was de politie "gewelddadig". 

De dood van Chovanec dateert intussen al van ruim twee jaar geleden, maar de beelden van het politieoptreden in de cel - waarop te zien is hoe de Slovaak hardhandig wordt aangepakt - zijn pas recent uitgelekt. Er raken intussen ook alsmaar meer details bekend over het moment waarop Jozef Chovanec werd opgepakt, in een vliegtuig op de luchthaven van Charleroi.

Verschillende getuigen die ook aan boord zaten van die vlucht, vertellen dat de man erg verward overkwam, maar niet meteen agressief was.

Vojtech Eksler werd door Chovanec tot twee keer toe aangesproken voor ze aan boord gingen van het Ryanair-toestel. "Hij was niet zeker over zijn vliegtuigticket en vroeg bevestiging, of hij wel aan de juiste gate stond." Eksler benadrukt dat Chovanec op geen enkel moment agressief overkwam. "Hij was gewoon bezorgd."

Toen Chovanec naar het vliegtuig stapte, liet hij zijn papieren niet aan het personeel zien waarop medewerkers reageerden. "Het was de laatste vlucht, ze waren gehaast", herinnert Eksler zich goed. Hij noemt het personeel eerder "onverschillig" en de procedure die werd toegepast "amateuristisch". De politie werd er volgens hem te snel bijgehaald.

Eenmaal op het vliegtuig zat Chovanec vooraan, Eksler achteraan. De ooggetuige kon de gesprekken niet goed opvangen, maar er waren duidelijk problemen. Chovanec zou zich niet verzet hebben. Eenmaal op de tarmac kwam het blijkbaar tot strubbelingen. Eksler zegt dat hij de hele tijd een slecht gevoel had bij de gebeurtenissen op de luchthaven. "De politie was gewelddadig, agressief", vindt hij.

Bekijk de getuigenissen in deze reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Tweede getuige: "Verward, niet agressief"

Ook een andere, tweede getuige, Roman Behúl, stelt dat Chovanec niet agressief was, enkel verward leek. "Hij zat op de eerste rij, of hij had daar waarschijnlijk gewoon plaatsgenomen. En dan kwam de stewardess naar hem en ze vroeg hem om zijn ticket te tonen. Hij kon dat blijkbaar niet doen. In het begin reageerde hij zelfs niet", vertelt getuige Roman Behúl (foto).

De politie zou het verschil toch moeten zien

getuige Roman Behúl

Chovanec kon dus op een vertrekkensklaar vliegtuig geen boarding pass tonen. De politie werd erbij gehaald, maar het gesprek aan boord bleef moeilijk verlopen. "Ik had de indruk dat hij niet kon communiceren. Hij antwoordde niet. Hij herhaalde alleen maar dat hij recht had op de plaats en dat hij het toestel niet zou verlaten", aldus Behúl.

Uiteindelijk moet Chonavec toch het vliegtuig verlaten. "Ze namen hem mee. Maar hij was niet agressief, hij weigerde niet om met hen mee te gaan. Hij verzette zich niet." Behúl stelt zich vragen bij het politieoptreden. "Ze zouden toch het verschil moeten zien of iemand ziek is en daarom niet kan praten of zijn documenten tonen, of dat het echt gaat om iemand die andere passagiers in gevaar kan brengen."

BEKIJK het verslag uit "Het Journaal" (29/8/2020): 

Videospeler inladen...

Ook ambulancier liet zich laatdunkend uit

Op de beelden van de luchthaveninterventie in Charleroi was onder meer al te zien dat er een lacherig sfeertje is onder de politieagenten die Chovanec in bedwang houden. Een van hen brengt een Hitler-groet.

Maar intussen blijkt ook dat de hulpverleners die in beeld te zien zijn, ongepaste uitspraken deden. Zo zou een van hen gezegd hebben dat de man het niet verdiende om gereanimeerd te worden en dat het geen groot verlies zou zijn mocht hij uiteindelijk sterven.

Dat bevestigt de advocate van de weduwe van Chovanec. "Mijn cliënte had de beelden al gezien, maar die zijn zonder geluid. Maar als je dan leest in het strafdossier dat mensen zulke kwetsende woorden hebben gezegd, dan kunt u zich voorstellen dat de shock van mijn cliënte des te groter was. Als je moet lezen met welk dedain ...  De houding van al die mensen die zich op dat moment in de cel bevonden, dat is vreselijk en onmenselijk", aldus meester Ann Van de Steen.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen