Nicolas Maeterlinck

Met deze persconferentie heeft Jan Jambon zijn politieke geloofwaardigheid niet hersteld

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder keek mee naar de persconferentie van Vlaams minister-president Jan Jambon over de zaak rond de fatale politie-interventie in Charleroi in 2018. "Zijn politieke geloofwaardigheid stond onder spanning en die spanning is er niet afgehaald." 

Volgende week dinsdag komt Jan Jambon meer uitleg geven in de Kamercommissie over de dood van Jozef Chovanec. De Slovaakse man stierf na een gewelddadig optreden van de politie in een cel in Charleroi. Jambon besliste om niet te wachten en organiseerde vandaag een persconferentie.

Een van de belangrijkste vragen die nog niet helemaal waren opgelost, was of Jambon loog over het feit dat hij zelf een ontmoeting gehad heeft met de Slovaakse ambassadeur over het voorval. Tot nu ontkende Jambon met klem, maar op de persconferentie van vandaag moest de minister-president toch toegeven dat hij de ambassadeur kort had ontmoet.

"Als je het je niet herinnert, kan je ook niet liegen", zegt De Vadder daarover. "Alleen is het niet verstandig om als minister-president tot twee keer toe te zeggen dat je het je niet herinnert, wanneer de ambassadeur zelf duidelijk maakt dat hij je wel heeft ontmoet. Dan moet je eerst rustig nadenken voor je reageert."

Jambon benadrukte dat zijn kabinet geen fouten heeft gemaakt, "maar daar gaat het niet over". "Hij heeft het verhaal naar zich toe getrokken, gezegd dat hij er niks over wist, tot twee keer toe. Hij heeft dit probleem zelf veroorzaakt. Dit heeft hem geen goed gedaan."

Hoe langer dit duurt, hoe groter de potentiële schade

"De leden van de Kamercommissie (die dus dinsdag samenkomt) hebben hier ook naar gekeken. Zij kunnen zich nu voorbereiden op nieuwe vragen en zoeken naar nieuwe details. Wie weet wat er allemaal nog kan bovenkomen?"

"Jambon wilde snel communiceren en duidelijkheid scheppen, maar ik vrees dat hij het tegenovergestelde heeft bereikt. Dit gaat weer een eigen leven leiden. De controverse zal nu nog aan kracht winnen. Hiermee heeft hij zijn politieke geloofwaardigheid niet herwonnen. Ze stond onder spanning en die is er niet afgehaald."

"Hoe langer dit duurt, hoe groter de potentiële schade. Als het idee was om die schade in te perken door sneller te communiceren, dan denk ik niet dat hij daarin is geslaagd. Zelf spreekt hij van een "communicatiefoutje", maar dat lijkt mij een foute inschatting."

Bekijk de analyse van Bart Verhulst uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen