Videospeler inladen...

Jan Jambon (N-VA) geeft kort gesprek met Slovaakse ambassadeur toe, maar "ik herinner mij die vergadering niet meer"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) geeft toe dat hij als minister van Binnenlandse Zaken in mei 2018 inderdaad een "kort opvolgingsgesprek" met de Slovaakse ambassadeur heeft gehad. Volgens Jambon mocht hij de ambassadeur toen geen bijkomende informatie geven omdat er al een gerechtelijk onderzoek liep en bovendien herinnert hij zich niet veel van dat gesprek omdat dit plaatsvond de dag na een aanslag in Luik die door terreurgroep IS werd opgeëist.

Wat wist Jan Jambon als minister van Binnenlandse Zaken over het gewelddadige politieoptreden op de luchthaven van Charleroi, waarbij de Slovaakse man Jozef Chovanec het leven verloor? Die vraag houdt de Wetstraat nu al dagen bezig. Jambon moet volgende week dinsdag meer uitleg komen geven aan de gezamenlijke commissie Binnenlandse Zaken en Justitie, maar wilde nu toch al een en ander toelichten op een persconferentie.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik mocht geen bijkomende info geven, want alles zat in het gerechtelijk onderzoek

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Hij benadrukt dat de "vreselijke beelden" over de interventie pas deze zomer aan het licht zijn gekomen en zegt er  meteen bij dat hij "diep geschokt" was toen hij ze heeft gezien. "Dit tart alle verbeelding", aldus de Vlaamse minister-president. Hij benadrukt dat twee jaar geleden niets erop wees dat er "grofheden" waren gebeurd.

Heeft Jambon twee jaar geleden de Slovaakse ambassadeur al dan niet ontmoet? Dat is de tweede hamvraag. Uit een reconstructie is volgens hem gebleken dat ambassadeur Vallo aanvankelijk door twee medewerkers is ontvangen, op 2 maart 2018. Jambon zelf was op dat moment in het buitenland.

"Maar er is gebleken dat er op 30 mei een opvolgingsbezoek is geweest van de ambassadeur aan mijn kabinet, waarbij ik hem zelf inderdaad ook kort heb gesproken. Ik herinner mij die vergadering met de hand op het hart niet meer", aldus Jambon. Hij stelt vast dat de ambassadeur zelf heeft verklaard toen geen bijkomende informatie heeft gekregen. "Ik mocht geen bijkomende info geven, want alles zat in het gerechtelijk onderzoek."

Jambon wijst erop dat het korte gesprek met de ambassadeur plaatsvond de dag na een aanslag in Luik, die door IS was opgeëist. Hij zou na dat gesprek trouwens naar Luik vertrekken. Hij was met andere woorden geconcentreerd op de gevolgen van de dodelijke aanslag in Luik.

Door overhaaste uitspraken te doen heb ik mezelf in de nesten gewerkt

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

"Ik betreur ten zeerste dat ik mij zo weinig herinner van die zaak van 2 jaar voordien en daardoor verklaringen in de pers heb afgelegd die na reconstructie niet blijken te kloppen", aldus Jambon, die naar eigen zeggen "nooit, maar dan ook nooit de intentie heeft gehad" om de waarheid te verdraaien.

Het interview met VTM Nieuws van eerder deze maand waarin Jambon staalhard ontkende dat hij iets over de zaak-Chovanec wist, was dus een fout. "Door overhaaste uitspraken te doen - en die fout neem ik bij mij - heb ik mezelf in de nesten gewerkt", slaat Jambon een kleine mea culpa.

Bekijk hieronder de beelden van de persconferentie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen