Liveblog - Van Ranst: "Organiseer zoveel mogelijk schoolactiviteiten in buitenlucht", aantal besmettingen blijft dalen

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land neemt nog altijd af. In de week van 19 tot 25 augustus zijn er dagelijks gemiddeld 445 besmettingen gemeld. En één maand na de nieuwe coronamaatregelen: wat hebben we bijgeleerd over deze gezondheidscrisis? Van een golf(je) tot coronamoeheid. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De dagelijkse coronacijfers

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land ligt nog altijd in dalende lijn. In de week van 19 tot 25 augustus zijn er dagelijks gemiddeld 445 besmettingen gemeld, dat is 13 procent minder dan in de week ervoor. In totaal zijn er bijna 84.000 mensen besmet geraakt met het virus in ons land.

Het aantal ziekenhuisopnames daalt ook nog altijd. De afgelopen week werden er dagelijks gemiddeld 17 coronapatiënten opgenomen, een week eerder waren dat er nog 28. Het aantal overlijdens daalt ook verder, naar gemiddeld 5 per dag. 

Hoe staat ons land er momenteel voor?

Om een tweede golf van het coronavirus in te dijken, heeft de Nationale Veiligheidsraad een maand geleden nieuwe, strenge coronamaatregelen genomen. Hoe staan we er nu voor? En wat hebben we geleerd? Steven Dierckx maakt voor de derde keer een balans op van een historische gezondheidscrisis, na een pandemie zonder voorgaande in onze recente geschiedenis. 

Lees hier de volledige analyse:

Van Ranst: "Organiseer zoveel mogelijk schoolactiviteiten in de buitenlucht"

Op enkele dagen voor de start van het nieuwe schooljaar roept viroloog Marc Van Ranst via Twitter op om "zoveel mogelijk schoolactiviteiten in de buitenlucht te organiseren". Hij verwijst daarvoor naar Anthony Fauci, de Amerikaanse topviroloog.

Fauci pleit ervoor dat scholen manieren zouden moeten vinden om lessen, pauzes en de lunch zoveel als mogelijk buiten aan te bieden. "Als je kijkt naar evenementen waar er een superverspreiding is geweest, dan was dat bijna altijd binnenshuis." 

86 kinderen in quarantaine in Assenede

In Assenede, in Oost-Vlaanderen, moeten 86 kinderen in quarantaine. Ze missen dus de start van het nieuwe schooljaar. De kinderen waren afgelopen week op een gemeentelijk sportkamp en daar testten 2 van hen positief op corona. Alle deelnemers aan het kamp moeten nu tot minstens 7 september thuis blijven.

Videospeler inladen...

Coronabetoging in Berlijn: tienduizenden betogen zonder mondmasker, politie slaagt er niet in betoging stil te leggen

In Berlijn is de hele namiddag betoogd tegen de mondmaskerplicht en de coronamaatregelen van de Duitse regering. Omdat de afstandsregels niet werden gerespecteerd, ontbond de politie de betoging en werd aan de betogers gevraagd om naar huis te gaan. Maar duizenden bleven toch urenlang ter plekke. Verschillende media hebben het over "tenminste 18.000" betogers. Een woordvoerder van de politie had het uiteindelijk zelfs over "tienduizenden". 

Lees het artikel:

Reisadvies van Buitenlandse Zaken voortaan woensdag bijgewerkt

Het reisadvies op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken zal voortaan woensdag in plaats van vrijdag bijgewerkt worden, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) laten weten.

De bedoeling van de wijziging is dat de Belgen zich kunnen organiseren voor een eventuele terugkeer in het weekend. "Het is een specifieke vraag van de toeristische sector. In een al ingewikkelde context voor sommigen is het essentieel wat meer speelruimte te geven", zei de minister.

Goffin legde uit dat wanneer een zone van oranje naar rood gaat, de reiziger 48 uur de tijd heeft om desgewenst naar België terug te keren onder de voorwaarden van code oranje (waarbij een test en quarantaine sterk aangeraden worden). 

Minder vliegvakanties uit zich in 68 procent minder medische dossiers VAB-Reisbijstand

Het aantal medische dossiers dat de alarmcentrale van VAB-Reisbijstand deze zomer te verwerken kreeg, lag 68 procent lager dan vorig jaar, omdat we door de coronapandemie veel minder met het vliegtuig reisden. Dat heeft mobiliteitsclub VAB gemeld. Meer Belgen kozen deze zomer voor een autovakantie, waardoor er meer gevallen van autopech in het buitenland waren.

Familieleden gedetineerden Sint-Gillis betogen

Een 50-tal familieleden en partners van gedetineerden hebben een betoging gehouden aan de gevangenis van Sint-Gillis. Ze eisen de mogelijkheid om opnieuw fysiek contact te hebben met hun naasten die in de gevangenis zitten. Sinds de strenge coronamaatregelen midden maart zijn ingevoerd is dat fysiek contact niet meer mogelijk.

De betogers eisen de terugkeer van "normale" bezoeken en bezoeken zonder toezicht, en zodra de coronacijfers het toelaten, onmiddellijk fysiek contact tijdens de bezoeken als een medische verklaring wordt voorgelegd waaruit blijkt dat de persoon negatief is.

Gratis treinpas zal pas geldig zijn vanaf 5 oktober

De gratis twaalfrittenkaart voor de NMBS, een van de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, zal geldig zijn tussen 5 oktober en 31 maart. Dat heeft de ministerraad beslist op voorstel van minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Om de NMBS de gelegenheid te geven bijkomende veiligheidsmaatregelen te treffen, is beslist om de geldigheidstermijn een maand later te laten ingaan. 

Meest gelezen