Screenshot BBC News

Oud-Syriëganger Jejoen Bontinck duikt op als rapper in BBC-interview: "Heb buitengewoon verhaal te vertellen"

Oud-Syriëganger Jejoen Bontinck probeert een carrière als rapper uit te bouwen en heeft daarover een merkwaardig interview gegeven aan de Britse openbare omroep BBC. De geradicaliseerde moslim van weleer heeft zijn controversiële verleden afgezworen en treedt vandaag naar voren als blitse rapper.

Bontinck staat de BBC te woord in Amerikaans Engels. Vragen over zijn verleden beantwoordt hij in een taal waarbij het niet altijd duidelijk is wie spreekt: Jejoen Bontinck zelf of rapper Ready4Jerri, zijn artiestennaam.

"Je volgt hen als een schaap", zegt hij over de omstandigheden waarin hij in 2013 als lid van Sharia4Belgium naar Syrië afreisde. "Ik wist niet waaraan ik mij kon verwachten." Naar eigen zeggen heeft hij zich al op de eerste dag na zijn aankomst daar gerealiseerd dat hij daar niet op zijn plaats was." In zijn antwoord schakelt hij over naar de tekst van zijn nummer "First day": "Op de eerste dag vroeg ik mij af wat ik daar deed. Ik wilde daarvan geen deel uitmaken."

Ik maak geen mainstream rap over naakte dames of grote auto's

Al na een paar dagen belandde Bontinck in een IS-cel. "Daar heb ik James en John ontmoet, die goede vrienden van mij werden op het einde van mijn gevangenschap." Hij beweert al langer dat hij een drietal weken samen is opgesloten geweest met de Amerikaan James Foley, die later door terreurgroep IS is onthoofd, en met de Brit John Cantlie, die nog altijd vermist is. 

In 2013 kreeg Jejoen Bontinck 3 jaar voorwaardelijk op een antiterrorismeproces in Antwerpen: een lichte straf, mede omdat hij tegen Sharia4Belgium had getuigd.

Zijn radicale verleden heeft hij inmiddels afgezworen. Hij zegt aan de BBC dat hij zijn eerste album "Born again" zelf heeft geproduceerd en hoopt dat mensen hem een tweede kans gunnen. "Ik maak geen mainstream rap over naakte dames of grote auto's", zegt hij. "Ik heb een verhaal te vertellen en het is een buitengewoon verhaal."

Luister beter naar je ouders

"Het is moeilijk te geloven dat dit anders is", geeft de herboren Jejoen toe. Hij zegt dat het hem niet kan schelen of hij al dan niet wordt geloofd.

Welke raad heeft de 25-jarige Jejoen voor de 18-jarige Jejoen die ooit naar Syrië trok? "Wat doe je toch? Ga daar toch weg! Luister beter naar je ouders! Je bent zo gehersenspoeld dat je niet naar hen wil luisteren." 

Bekijk hieronder het interview met Jejoen Bontinck door BBC News:

Meest gelezen