Agenten verdrijven betogers in Minsk, Wit-Rusland
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Wit-Rusland legt de pers het zwijgen op, journalisten mogen niet meer werken of worden het land uitgezet

In Wit-Rusland is de accreditatie ingetrokken van verschillende Wit-Russen die werken voor buitenlandse media. Buitenlanders, vooral Russische journalisten, zijn dan weer het land uitgezet. President Aleksander Loekansjenko verwijt de pers dat ze de wet niet respecteren. Maar het ziet ernaar uit dat hij de media gewoon het zwijgen wil opleggen. De journalisten brachten verslag uit over de aanhoudende protesten tegen de president en de manier waarop hij aan de macht blijft. 

De autoriteiten in Wit-Rusland proberen de informatie in eigen hand te houden. De accreditaties van tientallen Wit-Russische journalisten die werken voor de meest gerenommeerde buitenlandse media zijn plots ingetrokken. 

Het feit dat het om een gecoördineerde actie gaat doet vermoeden dat het regime van president Loekasjenko de vrije informatie aan banden wil leggen. De journalisten in kwestie werken voor de grote persbureaus Reuters, AFP en AP, die door veel media wereldwijd als nieuwsbron worden gebruikt. Ook mensen die werkten voor gerenommeerde Westerse media als de BBC, ARD, Deutsche Welle of RFI mogen plots niet meer werken. 

Volgens de Wit-Russische nieuwssite TUT.BY is ook de televisieploeg van de Duitse zender ARD gisteren opgepakt in de hoofdstad Minsk. De drie mensen moesten de nacht doorbrengen op het politiekantoor. Twee van hen zijn Russen. Ze zouden het land zijn uitgezet met een inreisverbod van vijf jaar erbovenop. De journalisten hadden nochtans een accreditatie op zak van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar die wordt nu ingetrokken. Hen wordt ten laste gelegd dat ze "actief zouden hebben deelgenomen aan een manifestatie". (tekst loopt door onder de foto) 

Betoging tegen president Loekansjenko in Minsk, 28 augustus 2020
Dasha Sapranetskaya

Andere journalisten, zoals Tatyana Melnuchik die voor de Britse omroep BBC werkte, kregen dan weer een telefoontje. Daarin werd gezegd dat hun accreditatie vanaf vandaag is ingetrokken. Ook toen ze expliciet vroeg wat ze dan verkeerd had gedaan, werd er niet meer uitleg gegeven.

Eergisteren al werd fotograaf Paul Hansen gearresteerd. Ook hij is intussen het land uitgezet, net als anderen met het verbod de komende 5 jaar nog terug te komen. Hansen is een Zweed, die in 2013 nog de prestigieuze prijs van de World Press Photo kreeg. Begin deze maand had Wit-Rusland trouwens al de Zweedse ambassadeur het land uitgezet. (lees verder onder de foto) 

Rechts de winnende foto van Paul Hansen, World Press Photo 2013

Kranten in Wit-Rusland ondervonden al een tijdlang moeilijkheden, ook om gedrukt en verspreid te geraken. En eerder deze maand vertelden Wit-Russische journalisten al dat ze waren opgepakt en mishandeld, ondanks het feit dat ze over een geldige accreditatie beschikten. Maar nu is dus op grote schaal actie ondernomen tegen de pers, volgens sommige bronnen zouden eergisteren in Minsk tot wel veertig journalisten zijn opgepakt. Ze zouden hebben geweigerd de foto's of het beeldmateriaal te tonen dat ze hadden opgenomen. (lees verder onder de foto)

president Loekasjenko toont machinegeweer
State TV and Radio Company of Belarus

President Aleksander Loekasjenko is al 26 jaar aan de macht in Wit-Rusland. Hij won op 9 augustus opnieuw de presidentsverkiezingen. Officieel haalde hij ruim 80 procent van de stemmen, zijn belangrijkste tegenstander Svetlana Tichanovskaja moest het stellen met tien procent. Maar de oppositieleidster zelf zegt dat ze de verkiezingen heeft gewonnen, ze schat dat ze minstens zestig procent van de stemmen kreeg.

Internationaal kwam er veel kritiek op de gang van zaken. Zo erkende de Europese Unie de uitslag niet. Maar Aleksander Loekasjenko kan rekenen op de steun van Rusland. President Vladimir Poetin liet van de week nog weten dat Rusland  bereid is veiligheidstroepen te leveren aan het regime van president Loekasjenko "wanneer dat nodig mocht zijn"

Toch gaan de protesten voorlopig niet liggen. Ook vandaag zijn er weer betogers op de been in Minsk, voor morgen zondag  wordt er weer opgeroepen om massaal op straat te komen. 

Dasha Sapranetskaya

Meest gelezen