Videospeler inladen...

Hulporganisatie Plan International: "20 miljoen meisjes wereldwijd kunnen niet meer naar school door coronacrisis"

De coronacrisis dreigt wereldwijd 20 jaar inspanningen voor gelijk onderwijs voor meisjes teniet te doen. Dat zegt Plan International, de organisatie voor kinderrechten en gelijke rechten voor meisjes. Voor mogelijk 20 miljoen meisjes dreigt een permanente lockdown. In de maanden dat alle scholen gesloten waren, zijn veel meisjes - vooral in ontwikkelingslanden - het slachtoffer geworden van uithuwelijking, genitale verminking of ongewenste zwangerschap. Hun rol in het huishouden bleek voor families vaak erg welkom. Zij zullen nooit meer kunnen terugkeren naar school.

In verschillende landen ter wereld krijgen meisjes ook los van de coronacrisis minder kansen om naar school te gaan. Meestal na de lagere school, wordt van meisjes verwacht dat ze huishoudelijke taken op zich nemen: koken, poetsen of zorgen voor broers en zusjes. Meisjes worden ook sneller uitgehuwelijkt en krijgen vaak op jonge leeftijd al zelf kinderen. 

Jongens krijgen meer kansen dan meisjes, vertelt Plan International-medewerker Ramatou Kane vanuit Niger. De jongens mogen spelen, kunnen thuis wat studeren en met vriendjes samenzijn. Voor meisjes geldt dat niet, zij moeten werken.

Bekijk hier een gesprek met Plan International-medewerker Ramatou Kane in Nigeria (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Impact ebolacrisis

Eerdere studies hebben al aangetoond dat een langdurige sluiting van scholen door een gezondheidscrisis een grote impact heeft. In Sierra Leona sloten de scholen in 2014 bijna een jaar lang vanwege de ebolacrisis. Na de crisis ging 16% minder meisjes tussen 12 en 17 jaar naar school. Ook toen waren veel meisjes tijdens de sluiting van de scholen verplicht om aan het werk te gaan, te huwen of werden ze zwanger. Een terugkeer naar school na de crisis zat er niet meer in.  Ook na de financiële crisis van 2007 - 2008 viel het op dat minder meisjes naar school mochten blijven gaan. Volgens het Malala Fonds zullen na de coronacrisis 20 miljoen meisjes hun middelbare schoolcarrière niet verder zetten.

De voorbije 20 jaar is er veel vooruitgang geboekt in de wereld om meisjes gelijke kansen te geven om naar school te gaan. Zonder gerichte actie en investeringen van overheden, dreigen die inspanningen teniet te gaan. De economische impact van de coronacrisis is groot. In het verleden zijn na zo’n crisis fondsen van onderwijs doorgesluisd naar de gezondheidszorg en werd er niet langer geïnvesteerd in bijvoorbeeld voldoende leerkrachten. Door dat gebrek aan leerkrachten, is de motivatie ook kleiner om meisjes aan te moedigen om naar school te gaan, wat de klasgroepen alleen maar zou vergroten.

Geen afstandsonderwijs voor 463 miljoen kinderen

Dat de situatie zo precair is voor meisjes, betekent niet dat het voor jongens allemaal vlot loopt. Volgens Unicef, het Kinderfonds van de VN, hebben ook jongens een grote achterstand opgelopen. Zij mogen nu meestal wel terug naar school, maar hebben ook maandenlang geen enkele vorm van onderwijs gehad. Vaak eenvoudigweg omdat er geen computer is, of zelfs geen licht of elektriciteit.

Tijdens de lockdown hebben zo wereldwijd 463 miljoen kinderen en jongeren geen enkele vorm van afstandsonderwijs gehad. In het grootste deel van Afrika werd bijna de helft van de kinderen niet bereikt. Ook in het Midden-Oosten, in Zuid-Azië en in Oost-Europa hebben grote groepen kinderen maandenlang helemaal geen onderwijs gehad. 

(Lees verder onder de kaart)

Gevolgen op lange termijn

Nu het schooljaar stilaan weer opstart, zijn het wel vooral meisjes die ook op lange termijn slachtoffer dreigen te worden en kans niet meer krijgen om een middelbare schoolopleiding te volgen en af te werken. Daardoor dreigen zij in een vicieuze cirkel terecht te komen van armoede en afhankelijkheid. Een hele generatie meisjes die al in een kwetsbare situatie zit, krijgt zo de kans niet om zelf te gaan werken, geld te verdienen of hun familie mee te onderhouden. Dat zal de ongelijkheid alleen maar doen toenemen, zegt ook de Wereldbank in een rapport. 

Om de impact van de coronacrisis op meisjes wereldwijd onder de aandacht te brengen, zet Plan International een nieuwe campagne op: Nooit meer naar school? Daarin worden de rollen even omgekeerd en krijgen jongens de boodschap dat ze niet meer naar school mogen.

Bekijk hier het campagnefilmpje van Plan International:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen