Radio 2

500 mensen op protestmars in Oostende: “Onze kinderen kunnen niet meer op het strand spelen”

Deze middag zijn zo’n 500 mensen met de trein naar Oostende gekomen om “een signaal te geven.” Ze zijn bezorgd om de veiligheid van de kust na een massale vechtpartij op het strand van Blankenberge en problemen met jongeren in Knokke-Heist. De actie is volgens de politie goed verlopen.

De actie was niet aangevraagd, maar de mensen die samen naar Oostende zijn afgezakt, hebben een wandeling gemaakt van het station via de dijk tot aan de Wellington en terug. De afstandsregels en mondmaskerplicht werden volgens de politie gerespecteerd.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bezorgde vaders en moeders

De deelnemers, die zich geen actievoerders willen noemen, klagen de onveiligheid van de kust aan. Organisator Luk De Gent uit Aalst wil hiermee een symbolische vraag stellen: “Waarom worden onschuldige mensen hier aangevallen? Ik ben een bezorgde vader. Onze kinderen kunnen niet meer in het zand spelen. Ik ben 46 jaar en kom al heel mijn leven naar de kust. Dat was hier nooit een probleem. Nu gebeuren er dingen die niet kloppen.”

Geen protestmars

Zoals gevraagd door de organisatoren werden er geen spandoeken, banners of specifieke symbolen gebruikt. Wat wel opviel: een grote meerderheid was in het zwart gekleed. “Zwart is een neutrale kleur”, glimlacht De Gent.

Hij spreekt over een succes. “Ik spreek de taal van het volk, daarom zijn hier zoveel mensen, denk ik. Wij hebben niets met politiek te maken. Wij willen een signaal geven door hier gewoon te zijn. Dit is voor ons geen protestmars.”

Massaal veel politie

De politie had zich grondig voorbereid op deze actie. De lokale politie kreeg versterking van andere politiezones en federaal. 

Rond 14.30 uur was de actie gedaan en verspreidden de deelnemers zich over de stad.

Radio 2

Meest gelezen