Videospeler inladen...

Dode in Portland na confrontaties tussen Black Lives Matter-aanhangers en Trump-supporters

In Portland in de Amerikaanse staat Oregon is gisteravond een blanke man doodgeschoten. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar in de stad heerste chaos op het ogenblik van de feiten. Een karavaan met Trump-supporters botste er op een betoging van Black Lives Matter-aanhangers. Portland is al langer onrustig. De stad lijkt het "afschrikwekkende voorbeeld" bij uitstek te worden van president Trump. 

Portland, Oregon, kwart voor negen uur gisteravond. De politie hoort schoten, en is haast onmiddellijk ter plaatse. Dat kan omdat de politie dan al met man en macht in de stad aanwezig is. De spanning in Portland is namelijk opgelopen door een confrontatie tussen Trump-aanhangers en Black Live Matters-betogers.

Een hulpverlener kan alleen de dood vaststellen van het slachtoffer, Een blanke man is getroffen in de borst. De politie heeft nog geen details vrijgegeven over de mogelijke dader of over het slachtoffer. Maar volgens sociale media zou het slachtoffer sympathieën hebben voor Trump en uiterst-rechts. 

Een Trump-aanhanger doodgeschoten door een blanke "Antifa"?

Op Twitter circuleren namelijk video's van een schietpartij in Portland. Er is te horen "we got a Trumper right here" - we hebben hier een aanhanger van president Trump. Daarop worden schoten gelost op een voorbijganger. Dat gebeurt op een plek bij een parkeergarage waar wat mensen rondlopen, maar niet midden de drukte of het kabaal. Het slachtoffer zou op zijn pet een opschrift hebben gedragen met "Patriot Prayer".  Dat is een uiterst-rechtse groep uit Portland, die vaak in aanvaring kwam met de activisten van Black Lives Matter.

Zelfs over de dader wordt volop gespeculeerd. Uit de (onduidelijke) beelden wordt al afgeleid dat het mogelijk gaat om een - blanke - "Antifa". Een aanhanger dus van de extreem-linkse "anti-fascistische" beweging, die gewapend rondliep en van dichtbij schoot. Maar of dat zo is blijft op dit ogenblik onduidelijk. Het onderzoek is in volle gang, er is voor zover bekend zelfs nog geen verdachte gearresteerd. 

Andere beelden op sociale media tonen dat niet iedereen na de schietpartij tot inkeer komt of is aangedaan. Een zwarte vrouw roept in een megafoon integendeel dat ze er niet om maalt, "omdat het slachtoffer een verdomde nazi was". Het geeft aan dat de confrontaties extreem worden en de spanningen hoog oplopen. 

Als onze vijanden winnen dan wordt het overal zoals in de Democratische stad Portland

Donald Trump op de Republikeinse Conventie

Het lijkt ook geen toeval dat de feiten zich net in Portland afspeelden. De stad is al sinds de dood van George Floyd in mei het theater van bijna dagelijks protest van de Black Lives Matter-beweging. In de marge van de betogingen komt het ook tot rellen en plunderingen. Een paar dagen geleden gebruikte president Trump Portland nog als "schrikbeeld".

Tijdens de recente Republikeinse conventie zei Trump dat "elke stad zal worden zoals het door de Democraten bestuurde Portland - als onze vijanden (lees Democratisch presidentskandidaat Joe Biden) winnen". Want volgens de president is Portland synoniem voor rellen, plunderingen en brandstichting. De president stuurde in juli al  een tijdlang federale troepen naar de stad, om de federale gebouwen te beschermen. Dat stuitte toen al op protest en onbegrip. 

De stad in het noordwesten van de Verenigde Staten is voor Trump en zijn aanhangers een afschrikwekkend toekomstbeeld, het symbool van wat er gebeurt met "een zwak bestuur door de Democraten".  Tegenstanders van Trump zien er dan weer een bewuste strategie in van de (aanhang van de) president. Chaos en angst kunnen net bijdragen tot de herverkiezing van president Trump - "de man van wet en orde". Dat denkt bijvoorbeeld de Nederlandse Amerika-kenner Frans Verhagen. (lees verder onder de foto) 

De karavaan van Trump-aanhangers rijdt door Portland met pick-ups
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Net voor de schietpartij heerste er al chaos

De schietpartij kwam ook op een moment van grote spanning. Rond half negen kwam een groep van Trump-aanhangers bijeen in een buitenwijk van Portland. Ze reden vervolgens met een autokaravaan met pick-up-auto's en Amerikaanse vlaggen door het centrum. Er reden honderden, mogelijk wel zeshonderd, auto's mee in de Trump-karavaan. In Portland was er op dat ogenblik weer een betoging aan de gang van Black Lives Matter-aanhangers. 

Nog voor de dodelijke geschoten gelost werden kwam het tot confrontaties tussen de twee groepen. Betogers riepen naar de mensen in de Trump-karavaan, er volgden verhitte discussies. Sommigen probeerden zelfs om op de trucks te klimmen. De Trump-aanhangers sloegen hen van zich af. De politie riep op om het stadscentrum te vermijden. Ook na de dodelijke schietpartij bleef het onrustig in de stad. Tien mensen werden opgepakt. (lees voort onder de foto)

Verbale confrontatie tussen Black Live Matters-betogers en Trump-supporters
2020 The Associated Press

Overigens heeft president Trump ook aangekondigd dat hij dinsdag Kenosha in Wisconsin wil bezoeken. Dat is de stad waar Jacob Blake, een zwarte man, van dichtbij door agenten in de rug werd geschoten. Dat zorgde voor protesten en betogingen. Tijdens zo'n onrustige avond schoot een zeventienjarige ook nog eens twee mensen dood. Hij wilde naar verluidt het recht in eigen handen nemen. Ook in Kenosha is er gisteravond overigens opnieuw geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. Het bezoek van de president zal er dinsdag ongetwijfeld ook weer voor hoogspanning zorgen. 

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen