Speelde opgepakte Franse kolonel NAVO-geheimen door aan Rusland?

In Frankrijk is een hoge officier, een luitenant-kolonel, opgepakt en in de gevangenis gezet. De Fransman werkte voor het operationele hoofdkwartier van de NAVO in Napels, in Italië. Hij wordt verdacht van spionage voor een buitenlandse mogendheid. Radiozender Europe 1 meent te weten dat de man ultrageheime documenten doorspeelde aan Rusland. 

De Franse officier is al een tiental dagen geleden opgepakt. Het gerecht bevestigt dat hij wordt verdacht van "samenwerking met een buitenlandse mogendheid op een manier die fundamentele schade toebrengt aan de (Franse) natie". Ook minister van Defensie Florence Parly bevestigde de grote lijnen van het verhaal. Het gerecht is ingeschakeld, dat moet nu zijn werk doen. De man zit in voorlopige hechtenis, in de gevangenis van La Santé in Parijs. 

Radiozender Europe 1 kwam vanmorgen met de details naar buiten. De man in kwestie zou een vijftiger zijn, met de rang van luitenant-kolonel. Hij werkte in Napels, waar één van de twee operationele commandocentra van de NAVO is gevestigd. Er is overigens nog een tweede operationeel hoofdkwartier in Nederland, terwijl de "supreme headquarters" SHAPE dan weer in ons land zit, bij Mons (Bergen). Het Allied Joint Force Command in Napels is verantwoordelijk voor het plannen en leiden van eventuele NAVO-operaties en oefeningen. De officier zou dus kunnen beschikken over erg gevoelige informatie. 

De Franse minister van defensie Florence Parly in coronatijden

Nog volgens Europe 1 is de man opgepakt toen hij met vakantie was in Frankrijk en zich opmaakte om weer naar Italië te vertrekken. De Franse contraspionage kwam de zaak op het spoor en schakelde het gerecht in. "Alle noodzakelijke maatregelen zijn genomen" benadrukt defensie. De veiligheidsdienst DGSI hield de man in de gaten, de Fransen benadrukken dat zij de zaak zelf in gang hebben gezet, en dus niet een andere NAVO-bondgenoot zoals Italië of de Verenigde Staten. 

De officier zou verre Russische verwanten hebben, en spreekt naar verluidt ook vloeiend Russisch. In Napels zou hij gezien zijn in het gezelschap van een man "van de Russische inlichtingendienst". Een Russische spion dus.

De zaak is nu in handen van het gerecht, daarom wil minister van defensie Florence Parly er niet meer over kwijt. Maar het zou dus best kunnen dat de Franse legerofficier uiterst gevoelige informatie van de NAVO heeft doorgespeeld aan Rusland.  De verhouding van Frankrijk met het Atlantische bondgenootschap is al enigszins gespannen. De Franse president Macron pleit al langer voor een sterke Europese defensie. Hij noemde de NAVO vorig jaar ook "hersendood". De Navo ontstond na de Tweede Wereldoorlog, ook ons land is één van de stichtende leden. Het militaire bondgenootschap heeft als doel de gemeenschappelijke verdediging van de lidstaten. 

Meest gelezen