Liveblog - School in Haasrode (Oud-Heverlee) opent niet op 1 september wegens besmette leerkrachten

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land blijft afnemen. In de week van 20 tot 26 augustus werden dagelijks 437 besmettingen vastgesteld, dat zijn er 15 procent minder dan in de week ervoor. Een school in Oud-Heverlee kan op 1 september niet van start met het nieuwe schooljaar omdat verschillende leerkrachten besmet zijn geraakt. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

School in Oud-Heverlee kan niet van start op 1 september

In Oud-Heverlee kan de gemeentelijke basisschool De Hazensprong niet van start met het schooljaar komende dinsdag op 1 september. In de gemeente zijn zeven inwoners besmet geraakt met het coronavirus, onder hen twee leerkrachten van de school.

Tijdens de voorbereiding voor het nieuwe schooljaar hadden de besmette leerkrachten ook contact met verschillende andere leerkrachten. Die zitten nu preventief in thuisisolatie en moeten getest worden.

Daardoor moet de start van het schooljaar er uitgesteld worden voor de leerlingen en de kleuters. De school zorgt wel voor opvang voor de kinderen van wie de ouders niet in opvang kunnen voorzien. 

De leerkrachten houden deze week digitaal contact met alle leerlingen. De leerlingen krijgen een aantal taken die zullen helpen om de leerstof te herhalen. Op vrijdag 4 september zal de situatie opnieuw geëvalueerd worden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

De dagelijkse coronacijfers

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land blijft afnemen. In de week van 20 tot 26 augustus werden dagelijks 437 besmettingen vastgesteld, dat zijn er vijftien procent minder dan in de week ervoor. 

Het aantal ziekenhuisopnames daalt ook nog altijd. De afgelopen week werden er dagelijks gemiddeld 15 coronapatiënten opgenomen, een week eerder waren dat er nog 26 per dag. Er zijn ook steeds minder overlijdens, nu nog gemiddeld 4 per dag. 

Wereldwijd zijn er nu 25 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. Vier op de tien besmettingen doen zich voor in de Verenigde Staten en Brazilië. 

Kazou moest geen enkele vakantie voortijdig stopzetten

Kazou, de jeugddienst van de Christelijke Mutualiteit (CM), heeft deze zomer geen enkele van zijn 607 jeugdvakanties voortijdig stop moeten zetten. De protocollen die wegens de coronapandemie werden opgesteld voor het jeugdwerk, wierpen hun vruchten af, klinkt het.

Bij sommige vakanties werden wel deelnemers en vrijwilligers met een vermoeden van COVID-19 naar huis gestuurd om getest te worden. "Na een periode van quarantaine bleken al deze testen negatief. De protocollen opgesteld voor het jeugdwerk werden correct nageleefd en zorgden voor een onverhoopt succes", zegt Seppe Van Pottelbergh, communicatieverantwoordelijke van Kazou.

De ervaringen van deze zomer, stemmen Kazou ook voor de toekomst en met name het winteraanbod positief. "Dit alles sterkt ons in het opnieuw plannen van onze jeugdwerkactiviteiten", luidt het. "We hebben de nodige maatregelen op zak en vertrouwen op een gedragen verderzetting van deze aanpak."

Onverwacht sterke stijging coronabesmettingen in Verenigd Koninkrijk

De gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben vandaag een onverwacht sterke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Er kwamen in 24 uur tijd liefst 1.715 bewezen infectiegevallen bij. De laatste keer dat er meer werden geconstateerd, was op 4 juni. Tot dusver zijn in het VK 41.499 mensen overleden aan COVID-19.

Elders in Europa zijn recent ook oplevingen van het gevreesde virus vastgesteld. Onder andere Spanje en Frankrijk presenteerden verontrustende cijfers na de versoepeling van de beperkende maatregelen. De toename is met name groot onder jongeren, die minder ziek worden of zelfs helemaal geen symptomen hebben.

"Vakantiegangers die zich niet laten testen, riskeren boete"

Na de eerste week draait het triagecentrum in Beringen op volle toeren. Het is bedoeld als aanvulling op het ziekenhuis in Heusden-Zolder om inwoners van 8 gemeenten uit West- en Midden-Limburg te testen op corona. Indien nodig kan de testcapaciteit de komende periode nog opgevoerd worden.

Lees hier het volledige artikel:

500-tal mensen betogen in Oostende tegen relschoppers op strand

In Oostende zijn zo'n 500 mensen samengekomen om meer veiligheid op het strand te eisen. De zogenoemde "mars tegen de straffeloosheid" was georganiseerd door de Facebookgroep "Met de trein naar Oostende" en was verboden door de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

Aanleiding voor de actie zijn onder meer de rellen op het strand van 8 augustus in Blankenberge, waarna een aantal kustburgemeesters dagjestoeristen hadden opgeroepen niet naar de kust te komen. De NMBS schrapte daarop een aantal extra treinen richting kust, om te vermijden dat te veel mensen tijdens de coronazomer naar het strand zouden komen.

De deelnemers aan de manifestatie in Oostende waren in het zwart gekleed en riepen slogans als "Eigen volk eerst" en "Islamieten, parasieten". Ze vertrokken aan het station van Oostende en stapten langs de zeedijk op in de richting van deelgemeente Mariakerke. De politie was massaal aanwezig. Er waren geen ongeregeldheden.

Via Twitter bedankt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) de politie "voor hun doortastend en kordaat optreden". "De actie zelf betreur ik ten zeerste. Deze had duidelijk een haatdragend karakter en heeft nog eens extra onnodige druk gelegd op het politiekorps dat al meer dan de handen vol heeft. Dankzij politie is deze actie niet kunnen ontaarden in geweld."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Fietsersbond wil veiligere schoolomgeving, zeker in coronatijden

Er wordt verwacht dat door de angst voor corona, veel ouders hun kinderen niet met het openbaar vervoer zullen laten gaan, maar ze zelf naar school zullen brengen met de auto. Dat kan tot grote drukte en chaos aan de poorten leiden. De Fietsersbond pleit ervoor om zo veel mogelijk met de filets te gaan. Maar dan moet de overheid wel zorgen voor een veilige schoolomgeving, en veilige routes, klinkt het.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Duitse regering noemt rellen na anticoronabetoging onaanvaardbaar

"Onaanvaardbaar", zegt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer na de opstootjes van gisteren bij een grote betoging tegen de coronamaatregelen in Berlijn. Er was een 300-tal arrestaties en betogers probeerden toen door te stoten naar de Reichstag, het Duitse parlementsgebouw.

Dat gebouw is het "symbolische centrum van onze democratie", zegt Seehofer. Dat "extremisten en onruststokers" de Reichstag probeerden binnen te dringen, is voor hem "onaanvaardbaar".

Ook de Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft het over een "onaanvaardbare aanval op het hart van onze democratie".

Meest gelezen