Videospeler inladen...

Kustwacht en ander schip halen 200 opvarenden van zwalpend reddingsschip Banksy

Twaalf uur nadat het alarm had geslagen, heeft het reddingsschip van de Britse graffiti-kunstenaar Banksy hulp gekregen. Het schip had op de Middellandse Zee meer dan 200 migranten en vluchtelingen gered. De Italiaanse kustwacht en een schip van een andere hulporganisatie hebben alle geredde passagiers van boord gehaald. Maar niet iedereen is tot in een veilige haven geraakt. 

De Louise Michel was al twee weken aan het rondvaren op de Middellandse Zee, op zoek naar vluchtelingen en migranten in moeilijkheden. Na twee reddingsacties had het schip 219 mensen aan boord, te veel om nog door te kunnen varen. De Duitse bemanning stuurde vrijdagavond een noodsignaal uit. Twaalf uur later kwam er hulp van de Italiaanse kustwacht. Die haalde 49 kwetsbare mensen van boord,  32 vrouwen, 13 kinderen en 4 mannen. Ook een overleden drenkeling werd geborgen.  Het Italiaanse schip is intussen aangemeerd op het eiland Lampedusa, 150 kilometer verderop. 

Een ander schip, de Sea Watch 4, van een privé-hulporganisatie, nam de rest van de schipbreukelingen van de Louise Michel over. Maar nu heeft dat grotere schip zowat 350 mensen aan boord. Het mag voorlopig nergens aanmeren.  

Lampedusa overvol

De 49 passagiers van de Louise Michel zijn niet de enigen die op Lampedusa zijn aangemeerd. De voorbije nacht zijn 450 migranten neergestreken met een oude vissersboot. Dat zegt het Italiaanse persbureau ANSA. De boot werd geëscorteerd door de Italiaanse kustwacht omdat hij door de hevige wind averij dreigde op te lopen. De mensen kregen een temperatuurcontrole en werden dan naar het opvangcentrum gebracht.  

Het eiland zit met 1.500 hulpzoekenden al overvol. Sinds vrijdag zijn vanop de Tunesische kusten nog eens zo'n 30 boten met samen 500 mensen naar Lampedusa overgestoken. 

VN-Vluchtelingenorganisatie wil veilige opvang

De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie IOM hebben nog eens opgeroepen om de geredde migranten en vluchtelingen op de Middellandse Zee een veilige haven te verschaffen. Naast de Sea Watch 4, met zijn 350 opvarenden , wacht ook de tanker Maersk Etienne op ontscheping.  De tanker heeft al drie weken geleden 27 schipbreukelingen opgenomen. 

Een commerciële tanker is geen gepaste plaats voor mensen die humanitaire bijstand nodig hebben of internationale bescherming.
UNHCR en IOM

UNHCR en IOM hebben geen goed woord over voor de onverschilligheid van beleidsmakers.  Europese politici en landen als Italië, Spanje en Griekenland, blijven kibbelen over een regionaal akkoord rond de ontscheping en opvang van vluchtelingen en migranten. "Dat is geen excuus om kwetsbare mensen een veilige haven en steun te ontzeggen, zoals de internationale wetgeving dat bepaalt", zeggen de twee vluchtelingenorganisaties. Ze vragen nogmaals dat andere EU-lidstaten meer steun geven aan landen aan de Europese zuidgrenzen die de meeste vluchtelingen en mirganten aan land krijgen. 

UNHCR en IOM zijn ook erg bezorgd omdat er geen Europese reddingsacties meer worden uitgevoerd. Alleen enkele NGO's en commerciële schepen vangen schipbreukelingen op wanneer ze uit de Tunesische of Libische wateren komen. Als de Libische kustwacht bootjes van mensensmokkelaars onderschept, dan brengt die de opvarenden onder in detentiekampen. De situatie in die kampen is al meermaals door mensenrechtenorganisaties aangeklaagd. (lees verder onder foto)

Salvatore Cavalli

Dit jaar alleen al zijn volgens de Verenigde Naties 443 mensen verdronken in de Middellandse Zee.  Sinds de Internationale Organisatie voor Migratie de cijfers van vermiste migranten optekent, in 2014, zijn ze 33.400 mannen, vrouwen en kinderen wereldwijd vermist of gestorven tijdens hun tocht. Het grootste deel van hen, 18.500, raakte vermist op de centrale route over de Middellandse Zee, tussen Noord-Afrika en Europa.  Maar vele anderen geraken niet eens tot aan de kust of sterven in de woestijn. De mensen die naar Europa willen oversteken, zijn de slechte economische of politieke toestand in hun Afrikaanse land ontvlucht.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen