Prins Laurent koopt CO2-meters voor de klas van zijn kinderen na advies van virologen 

Prins Laurent heeft twee CO2-meters gekocht voor de klas van zijn kinderen, om er de luchtkwaliteit te meten. Bij te veel CO2 in de lucht is het tijd om de klas te ventileren en dat is ook goed in de strijd tegen het coronavirus. Waar er geen goede verluchting is, kunnen heel kleine luchtdeeltjes mogelijk het virus verspreiden. Prins Laurent had hierover advies gevraagd aan virologen. 

"Ik heb gemerkt en gelezen dat veel ouders zich heel wat vragen stellen. Wat gebeurt er als onze kinderen naar school gaan?", vertelt prins Laurent. En dus contacteerde Laurent, zelf vader van drie kinderen, viroloog Marc Van Ranst. Die raadde onder meer CO2-meters aan, die de luchtkwaliteit meten. 

"Zo'n meter is een preventieve methode. Hoe meer CO2 er in de klas is, hoe groter de kans dat het virus aanwezig zal zijn", legt prins Laurent uit. Prinses Claire heeft dit voorjaar zelf het coronavirus opgelopen, sindsdien is de prins extra voorzichtig. "We proberen niet bangerig te zijn. We willen alleen maar de kinderen van de klas laten profiteren van een technologie die al lang bestaat."

"Een CO2-meting geeft aan hoeveel uitgeademde lucht er in de ruimte zit", verklaart viroloog Marc Van Ranst. "Wanneer daar iemand zit die besmet is met het virus, is de uitgeademde lucht een goede maat voor de verspreiding van het virus. Weinig CO2? Dan krijgt het virus weinig kans om zich naar andere mensen te verplaatsen. Veel CO2? Dan is het onvoldoende verlucht."

Volgens prins Laurent is het geen dure investering. "Als er bijvoorbeeld 30 ouders samenkomen en beslissen om zo'n apparaat te kopen, dan kost dat ongeveer twee euro per kind."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen