Kenny Van Minsel, toen voorzitter van de Leuvense studentenkoepel Loko.

Oud-voorzitter studentenkoepel: "Sanda Dia was 2 maanden voor fatale doop mikpunt van racistisch incident door Reuzegom"

Twee maanden voor de fatale studentendoop waarbij Sanda Dia (20) om het leven kwam, werd hij na een cantus racistisch bejegend door leden van studentenclub Reuzegom. Dat zegt Kenny Van Minsel, toen voorzitter van de Leuvense studentenkoepel Loko. 

Sanda Dia, wiens vader uit Senegal komt, overleed in december 2018 tijdens een doopritueel om lid te worden van studentenclub Reuzegom. Naar de omstandigheden van die doop is destijds een gerechtelijk onderzoek geopend. Het parket wil 18 clubleden voor de rechter laten brengen. De raadkamer beslist daarover op 4 september.

Maar al in oktober 2018 werd de Leuvense studentenkoepel Loko naar eigen zeggen geconfronteerd met problematisch gedrag tegenover Sanda Dia, toen tijdens een cantus georganiseerd door Reuzegom in een fuifzaal die werd uitgebaat door studentenkoepel Loko.

"Bij de afsluit van een cantus was er enorm veel afval achtergebleven, heel veel materiaal moest nog opgekuist worden. De club in kwestie, Reuzegom, is daar toen op aangesproken. Zij hebben één jongen teruggeroepen, één van hun drie schachten (kandidaat-lid van een studentenclub, red.). Het ging om een jongen met een andere huidskleur", vertelt Kenny Van Minsel, die destijds voorzitter van Loko was. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Zwarten moeten voor blanken werken"

"Die jongen werd "neger" genoemd. Hij moest alles alleen opruimen, omdat - in hun woorden - "zwarten voor blanken moeten werken". Die jongen bleek achteraf gezien Sanda Dia te zijn."

Volgens ex-voorzitter Kenny Van Minsel heeft de avondverantwoordelijke van Loko, die aanwezig was om onder meer de zaal af te sluiten, de schachten­meesters van Reuzegom aangegeven dat zulk gedrag niet kon. "Maar er was geen dialoog mogelijk met die club. Ze gaven aan dat ze zelf wel zouden bepalen hoe ze met hun schachten omgingen. Ze spraken niet meer over personen, ze spraken over objecten."

Loko heeft destijds enkele verzoeningsgesprekken proberen aan te knopen met Reuzegom, ook al omdat er tijdens de cantus voor 4.000 euro schade was aangericht, verklaart Van Minsel. "Maar ze zijn nooit komen opdagen." "Nadien hebben we dit ook formeel aangekaart bij de vicerector, zonder effect."

Eerder vandaag brachten ook VTM NIEUWS en De Morgen een soortgelijke getuigenis over de desbetreffende cantus. Voor alle duidelijkheid: de Reuzegommers die in verdenking zijn gesteld in het onderzoek naar de fatale doop, zijn niét in verdenking gesteld voor racisme.

Bekijk ook de reportage in Terzake:

Meest gelezen