HANS PUT

Triagecentrum Beringen draait op volle toeren: "Vakantiegangers die zich niet laten testen, riskeren boete"

Na de eerste week draait het triagecentrum in Beringen op volle toeren. Het is bedoeld als aanvulling op het ziekenhuis in Heusden-Zolder om inwoners van 8 gemeenten uit West- en Midden-Limburg te testen op corona. Indien nodig kan de testcapaciteit de komende periode nog opgevoerd worden.

Vlaams minister van welzijn Wouter Beke bracht dit weekend een bezoek aan het triagecentrum. Het gaat om verschillende containers die opgesteld staan bij het Medisch Centrum in Beringen. De minister noemde het een voorbeeld van een goede aanpak en van samenwerking tussen verschillende partners zoals huisartsen, verpleegkundigen en ziekenhuis. In deze periode is het vooral bedoeld om mensen te testen die terugkomen uit vakantiegebieden waarvoor een waarschuwing geldt. De minister is er zich van bewust dat daarvoor deels op de goodwill van de betrokkenen moet gerekend worden. "Maar wie wil het op zijn geweten hebben om na een vakantie in een risicogebied maandag weer te gaan werken en dan zijn collega's te besmetten?  Bovendien gaan we ook korter op de bal spelen, door een sms te sturen als men terugkomt uit een risicogebied en vanaf volgende week de mensen te laten bellen door de contactopsporing wanneer blijkt dat ze daar geen gehoor aan gegeven hebben. En er zijn ook sancties verbonden aan risicogedrag," benadrukt de minister.

Afwachten wat najaar brengt

In de eerste week zijn in het triagecentrum in Beringen 330 mensen getest, dat is dus een belangrijke ontlasting van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder waar 386 testen zijn gebeurd. "We hebben in Beringen de mogelijkheid om de testcapaciteit per uur te verdubbelen en ook het aantal uren kan nog sterk uitbreiden, wat in het ziekenhuis niet meer mogelijk was," aldus dokter Johan Corthouts, de voorzitter van de huisartsenkring. Het is nu voorzien dat de containers blijven staan tot mei volgend jaar. De verantwoordelijken zitten trouwens nog met vraagtekens voor de komende periode zoals wat de terugkeer van de vakantiegangers zal betekenen, de start van het schooljaar en later in september van het academiejaar en ook de opstoot van een eventuele griepepidemie en allerlei infecties in het najaar.

Meest gelezen