Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Van ambassadeur in Duitsland naar eerste minister: naam van de nieuwe premier van Libanon is bekend

Enkele dagen na de gigantische ontploffing in de Libanese hoofdstad Beiroet nam de voltallige regering - en dus ook premier Hassan Diab - ontslag. Morgen wordt formeel onderhandeld over de vorming van een nieuwe regering. Maar de naam van de nieuwe premier komt nu al naar buiten. Mustapha Adib zou eerste minister worden. De man is tot nu toe Libanees ambassadeur in Duitsland. 

De zware ontploffingen van vier augustus in Beiroet kostten het leven aan tenminste 188 mensen, ruim zesduizend anderen raakten gewond. Meteen na de explosie werd met de vinger gewezen naar de politiek. Iedereen wist dat er bijna drieduizend ton uiterst gevaarlijk ammoniumnitraat opgeslagen lag in de haven, niemand die er wat aan deed. De bevolking was de corruptie en de economische chaos in Libanon al langer beu, er werd ook voor de explosie al maandenlang gedemonstreerd. 

De factor Macron

Twee dagen na de explosie al bracht de Franse president Macron een bezoek aan het gewezen Frans mandaatgebied. Hij had er ontmoetingen met de president en de premier, maakte een wandeling door de stad en sprak er ook met de oppositie. De woorden van Macron waren duidelijk: hij sprak openlijk over corruptie in Libanon, en de nood aan een diepgaande hervorming van de politiek. Weer twee dagen later kondigde eerste minister Hassan Diab dus niet helemaal onverwacht het ontslag aan van zijn hele regering. Diab wees ook naar de corruptie en de traditionele politieke klasse in Libanon. 

Emmanuel Macron op bezoek in Libanon
AFP or licensors

Het heeft dus enige tijd geduurd, maar morgen wordt er dan formeel onderhandeld over de vorming van een nieuwe regering. Die staat voor een gigantische opgave. Libanon staat immers aan de rand van de (economische) afgrond. Meer dan de helft van de bevolking leeft er volgens recent onderzoek in armoede. De zware explosie die de haven en duizenden bedrijven en woningen heeft vernield maakt het natuurlijk alleen maar erger. En het vertrouwen van de bevolking is helemaal zoek. 

De partij van Saad Hariri (een zoon van ex-premier Rafik Hariri die in 2005 bij een zware aanslag om het leven kwam) schuift nu dus Mustapha Adib naar voor als nieuwe premier. In Libanon leven veel verschillende bevolkingsgroepen. Om die allemaal voldoende invloed in de staat te garanderen zijn al tijdens de Tweede Wereldoorlog vaste afspraken gemaakt over de verdeling van de belangrijkste functies. De president is altijd een christen, de premier een soennietische moslim en de parlementsvoorzitter een sjiitische moslim. Als de belangrijkste soennitische partij nu dus Adib als kandidaat-premier naar voor schuift, is er weinig twijfel dat hij dat ook wordt.

De toekomstige premier van Libanon, de soenniet Mustapha Adid

Wie is die nieuwe premier?

Van de nieuwe premier Adib is bekend dat hij al zeven jaar in functie was als ambassadeur in Berlijn. Daarvoor werkte hij aan verschillende universiteiten, in Libanon maar ook in Frankrijk. Als voorzitter van het studiecentrum voor het Midden-Oosten Cesmo schreef hij rapporten voor de Verenigde Naties en voor andere internationale organisaties. De nieuwe premier is getrouwd en heeft vijf kinderen. Hij zal dinsdag mogelijk al meteen de Franse president Macron ontmoeten. Want die had bij zijn vorige bezoek, na de explosie, gezegd dat hij begin september een nieuw bezoek aan Libanon brengt. 

Meest gelezen