Imgorthand

Viroloog Van Ranst pleit voor buitenlessen: "Elk uur dat je buiten lesgeeft, is een gewonnen uur"

Viroloog Marc Van Ranst pleit er (nog eens) voor om in het nieuwe schooljaar zoveel mogelijk lessen buiten te geven. "Als de vakken en de ruimte en de weersomstandigheden het toelaten, kan je het toch maar beter doen", zegt hij. 

Een nieuw pleidooi is het niet, maar viroloog Marc Van Ranst herhaalt het nog eens in een tweet: "Organiseer zoveel mogelijk schoolactiviteiten in de buitenlucht!". Mét uitroepteken, de roep en de overtuiging is duidelijk.

"Wanneer men buiten les geeft, dan is de kans op overdracht van gelijk welke ziektekiemen zeer klein, eigenlijk bijna onbestaande. Men doet in veel landen al veel meer dan bij ons, bijvoorbeeld in de Scandinavische landen. Men kan dat op de speelplaats doen, en wanneer het even kan richting park of bos trekken. Ik denk eigenlijk vooral aan het lager onderwijs, waar je leerstof als biologie of aardrijkskunde zo kan aanpakken", zegt Van Ranst.

Je kan natuurlijk voor elke oplossing een probleem vinden

Marc Van Ranst, viroloog

Van Ranst weet ook wel dat de theorie in praktijk omzetten niet altijd evident is: "Ik besef dat het niet altijd en overal kan. Bepaalde vakken moet je nu eenmaal binnen de schoolmuren geven, ik denk maar aan computerlessen bijvoorbeeld, of lessen waar een labo nodig is. Maar als het ook maar een beetje mogelijk is, doe het dan toch. En dat geldt voor alle leeftijden en graden uiteindelijk."

Maar wat als onderwijskoepels of scholen protesteren, om zo vlak voor het schooljaar nog extra bij te sturen? "Je kan natuurlijk voor elke oplossing een probleem vinden. Maar ik ben zeker dat heel wat mensen in het onderwijs daar creatief kunnen mee omspringen én er ook heel wat zijn die dat doen. Voor veel uitstappen of lessen is geen enkele accommodatie nodig en je kan er toch veel van opsteken. Maar alles buiten doen niet zal lukken in ons klimaat, dat weet ik ook wel."

Ik kan dat niet opleggen, ik ben niet de minister van Onderwijs

"Dit gaat niet over ongelofelijke inspanningen die moeten gebeuren of dingen die voor altijd zijn. Eigenlijk is dat gewoon gezond verstand en is er geen enkele druk om dat te doen. Het is een advies van mij, een raad. Ik kan dat niet opleggen hé, ik ben niet de minister van Onderwijs. En je kan dat belachelijk maken, ja, dat weet ik ook wel. Maar waarom zou je dat doen, waarom tegenwringen? Het kan alleen maar helpen, al is het maar een beetje."

"Natuurlijk, iedereen heeft zijn limieten. Maar stel dat je een groot park hebt aan je school, dan kan je echt wel meer buiten doen. Elk uur dat je buiten les kan geven, is een gewonnen uur. En is het maar één of twee keer in de week, dan is het toch dat."

Meest gelezen