Videospeler inladen...

Vragen over geloofwaardigheid Jambon blijven: "Kleur van je das vergeten kán, gesprek met ambassadeur vergeten níet"

Het lijkt erop dat de uitleg van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) over de gewelddadige politie-interventie op de luchthaven van Charleroi niet echt heeft overtuigd. Dat blijkt uit een rondvraag bij de verschillende politieke partijen. Volgende dinsdag moet Jambon in de Kamer uitleg geven over zijn aanpak van de zaak als minister van Binnenlandse Zaken. Het zal hem daar beslist niet gemakkelijk worden gemaakt. 

Op zijn persconferentie gisteren gaf Jambon toe dat hij inderdaad de Slovaakse ambassadeur heeft ontmoet op 30 mei 2018, maar wat daar precies is gezegd, blijkt hij zich niet meer te herinneren. Bovendien was hij naar eigen zeggen gefocust op een aanslag van de dag voordien in Luik, die opgeëist was door terreurgroep IS. 

Ik vind het ongeloofwaardig dat hij tot vorige week nog zei dat hij die ambassadeur niet had ontmoet, terwijl dat nu wel zo blijkt te zijn

Kamerlid Tim Vandenput (Open VLD)

Kamerlid Tim Vandenput (Open VLD) is niet echt overtuigd. "Ik vind het ongeloofwaardig dat hij tot vorige week nog zei dat hij die ambassadeur niet had ontmoet, terwijl dat nu wel zo blijkt te zijn. Kijk, dat je niet weet welke kleur van plastron of schoenen je aan had tijdens die ontmoeting, begrijp ik. Maar dat je zegt dat je die niet hebt gezien, vind ik toch wel zeer ongeloofwaardig."

Vandenput vindt het ook merkwaardig dat Jambon in 2018 geen tuchtonderzoek heeft opgestart. "Door dat niet te doen heeft hij eigenlijk het hele politiekorps in de steek gelaten. Want de imagoschade nu is toch wel vrij groot."

Bekijk de reactie van Tim Vandenput uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Doet mij vermoeden dat daar onvoldoende gevolg aan is gegeven, al dan niet intentioneel

Kamerlid Jessika Soors (Groen)

"Ik blijf met veel vragen zitten", zegt Kamerlid Jessika Soors (Groen). "Die beelden, waarvan er eigenlijk in 2018 al sprake was: hoe komt het dat die zo lang onder de radar zijn gebleven? Hoe komt het dat het kabinet al verwees naar een vreemde zaak? Hoe komt het dat een ambassadeur een ernstig diplomatiek incident inroept en dat die zaak eigenlijk nooit tot op de bodem is uitgezocht?"

"Dat doet mij vermoeden dat er onvoldoende gevolg aan is gegeven", concludeert Soors. "Of daar intentioneel opzet bij was, zal nu moeten blijken." Ook Jessika Soors is niet overtuigd door de uitleg van Jambon.

Ik vraag mij af wat de minister zich de komende dagen nog allemaal gaat herinneren

Kamerfractieleider Meryame Kitir (SP.A)

"Het enige wat de minister toegeeft, is dat wat hij niet meer kan ontkennen", vindt Kamerfractieleider Meryame Kitir (SP.A). "Eerst zei hij niets, dan toch weer wel. Dan was het dat hij de ambassadeur niet had gezien, terwijl hij gisteren zegt dat hij de ambassadeur persoonlijk heeft gezien."

"Ik vraag mij af wat de minister zich de komende dagen nog allemaal gaat herinneren", zegt Kitir nog. "Ofwel wist hij het echt niet meer en heeft hij zich niet geïnformeerd, maar dan vraag ik mij af of hij het dossier niet belangrijk genoeg vond. Ofwel is hij gewoon met zichzelf bezig."

Sterke Jan is heel sterk in miscommunicatie

VB-voorzitter Tom Van Grieken

"Sterke Jan is heel sterk in miscommunicatie", schertst Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken. "Hij heeft sterk knoeiwerk geleverd en is politiek verantwoordelijk." Voor Van Grieken hoeft Jan Jambon  geen ontslag te nemen als minister-president, want het gaat over een zaak uit zijn periode als minister van Binnenlandse Zaken in de federale regering.

Voor de PVDA speelt dat geen rol. "Hij moet de eer aan zichzelf houden", zegt Kamerlid Gaby Colebunders (PVDA). "Wat Jambon gisteren heeft gezegd, is bullshit. Hij had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en alles tot op het bot uitzoeken."

MR-voorzitter Georges-Luis Bouchez vindt het onbegrijpelijk dat Jambon informatie vergeet die gaat over iemand die overleden is. "Ik herinner me elke communicatie over een overlijden", sneert hij op de Franstalige commerciële omroep RTL-TVI.

Lees verder onder de tweet.

Kamerlid Franky Demon (CD&V) reageert voorzichtig, maar wil wel bijkomende vragen stellen tijdens de Kamercommissie van volgende dinsdag. "Ik vind wel dat het heel zwaar gespeeld wordt op de figuur van Jan Jambon", zegt hij. "Maar hoe zit dat eigenlijk bij de federale politie en de luchthavenpolitie? Zijn daar geen grove feiten gebeurd?"

"Jan Jambon heeft gezegd wat hij te zeggen had", reageert Kamerlid Yngvild Ingels (N-VA). Zij wacht de zitting van de Kamercommissie van volgende week af.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen