Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Bill Ward

Elke week laat onze correspondent in de VS Björn Soenens een gewone man of vrouw in Amerika aan het woord. Soms zijn ze wit, soms zijn ze zwart, geel of bruin of nog anders gekleurd. Maar wel allemaal Amerikaan. Deze week het verhaal van Bill Ward.

Hij is 78 jaar en woont in Foyil, op het grondgebied van de Cherokee Indianen in Oklahoma. Maak kennis met Bill Ward. Bill heeft zijn leven lang gewerkt in de bouw. Hij heeft veel bruggen hersteld, hij zat ook een jaar of vijf in het leger. 

Ik kwam Bill tegen op de prairie van Oklahoma, terwijl hij op een zondagmiddag bisons aan het fotograferen was. Hij wordt daar rustig van, zegt hij. Zijn camera is goed gezelschap. Praten doet ie niet graag. Ik moest hem lang overtuigen voor hij zijn verhaal kwijtwilde. 

Bill heeft twee volwassen zonen. Hij leidde een bewogen liefdesleven. "Ik had twee vrouwen in mijn leven", zegt hij, "de vrouw met wie ik twee kinderen kreeg, en mijn grote liefde, mijn minnares". "We moeten hier niet te lang over praten", mijmert hij. Bill is nu weduwnaar.

Bill Ward blikt terug op zijn leven en vindt dat er geen droom onvervuld is gebleven. Oklahoma was alles wat hij in zijn leven nodig had. Alle schoonheid die hij wilde. Hij heeft ook Cherokeebloed in de aderen, en daar is hij erg trots op. Met zijn witte baard heeft hij niets van een indiaanse aanblik. 

Wie naar Bill luistert, wordt helemaal rustig. Zijn manier van praten hypnotiseert bijna. "Mijn leven is rond", zegt hij. "Alles wat nog komt, is herhaling. Ik ben klaar." Een doordeweeks verhaal van schoonheid en troost. Oog in oog met Bill Ward. 

Bekijk hier de video van Bill Ward:

Videospeler inladen...

VRT-correspondent Björn Soenens komt op zijn talloze reportagereizen dwars door Amerika veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn of haar verhaal en onze man tekent die kronieken graag op. De korte video's (gefilmd door Daan Wallis) over al die verschillende Amerikanen zijn min of meer een staalkaart van de VS: een doorsnee van die enorme diversiteit aan mensen. 

Hoe staat het land ervoor? Wat denken gewone Amerikanen? Waar dromen ze van? Wat hopen ze voor zichzelf en voor hun land? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? Terwijl ze recht in de camera kijken, luchten ze hun hart. Bijna altijd worden ze lukraak op straat aangesproken, zonder voorkennis over wie ze zijn. Hun openhartigheid is vaak verbazingwekkend. Hun verhalen zijn een soort kralenketting, een kleine volksgeschiedenis van de VS.

Meest gelezen