foto: Radio 2

Chirurgen van over de hele wereld volgen knieoperatie in Sint-Truiden

500 chirurgen van over de hele wereld hebben zonet online een knieoperatie gevolgd in het Sint-Trudo Ziekenhuis. Dokter Peter Bollars plaatste met de hulp van robotchirurgie een volledige knieprothese. 

Twee jaar geleden kocht het Sint-Trudo Ziekenhuis de NAVIO Robot aan als eerste ziekenhuis in België. "Wij zijn al vroeg met robotchirurgie gestart in Sint-Trudo", zegt dokter Peter Bollars. "Er zijn heel wat voordelen aan verbonden, zoals nauwkeurigheid en patiëntentevredenheid. En daarom is er ook meer en meer interesse vanuit ziekenhuizen uit andere landen. Ook voor andere ingrepen zoals urologie of algemene heelkunde." 

Robotchirurgie wil niet zeggen dat het toestel alles alleen doet. Er is nog altijd een arts nodig die de ingreep uitvoert. "Het gaat zeker niet om in onze plaats te opereren. Het gaat om ons te helpen, feedback te geven. Wij opereren zelf, maar we krijgen wel feedback bij het plaatsen van een prothese."

Robotchirurgie zorgt voor meer nauwkeurigheid en meer tevredenheid bij de patiënten.

In dit geval had de patiënt een oudere fractuur waarbij er nog wat materiaal in zijn bovenbeen stak. "Er stak nog wat osteosynthesemateriaal in zijn bovenbeen.  Met de robot is dan een knieprothese geplaatst, zonder dat eerst die nagel verwijderd moest worden. Alles is goed verlopen."

Chirurgen van over de hele wereld volgden de ingreep, via livestream. Ze hoefden zo niet allemaal af te reizen naar Sint-Truiden. Zo kon alles coronaproof gevolgd worden, en werd er ook heel wat tijd en geld bespaard.  "Net zoals in het dagelijks leven wordt er ook in de medische wereld meer thuis gewerkt", lacht Bollars.

Meest gelezen