AFP or licensors

De Kiem breidt drughulpverlening in Ninove uit: "Nieuw centrum voor mensen met problemen illegaal druggebruik"

In Ninove opent vzw De Kiem (nvdr een therapeutisch programma voor druggebruikers) een gloednieuw ambulant centrum voor mensen die problemen hebben met illegaal druggebruik. Jongeren in Ninove die te kampen hebben met alcohol-, drugs-, game- of gokproblemen kunnen terecht bij het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. Volwassenen en mensen met een zwaardere verslaving of drugsverslaving niet, zij moeten naar Geraardsbergen of Ronse om hulp te zoeken. De opening van het nieuwe ambulante centrum in Ninove moet de drempel verlagen om hun problemen aan te pakken. 

Ronse, Geraardsbergen en Gent hebben al een ambulant centrum voor druggebruikers. In Gavere kun je ook verblijven in een centrum van De Kiem.  In al die centra gaat het aantal aanmeldingen in stijgende lijn. Ook in Ninove stijgt het probleem met drugs. Een nieuw ambulant centrum moet heel specifiek mensen ouder dan 25 jaar aantrekken die vooral problemen hebben met illegaal druggebruik. "Zowel experimentele gebruikers als mensen die al jaren gebruiken, kunnen er op weekdagen terecht bij een team van 4 ambulante medewerkers, een arts en een onthaalmedewerker," legt algemeen directeur Dirk Vandevelde uit.   

Laagdrempelig

Wie zich wil aanmelden, hoeft geen schrik te hebben: het is eenvoudig en laagdrempelig. Hij kan zich zelf aanmelden of zich laten doorverwijzen door de huisarts, justitie of welzijnsdiensten. "Er wordt zo snel mogelijk een afspraak gemaakt. Meestal zijn de daaropvolgende gesprekken individueel, maar het kan ook met de partner, ouders of kinderen bij," legt Vandevelde uit, " en in het centrum wordt dan afgesproken welke behandeling opgestart wordt en alle praktische zaken die erbij komen kijken."

Vroeger vooal heroïne, nu een stijging in gebruik van cocaïne, speed en amfetamine 

Cocaïne, speed en amfetamine

Op basis van de cijfers van de andere ambulante centra in Ronse en Geraardsbergen denkt De Kiem dat het in Ninove tussen de 150 en 200 cliënten per jaar zal kunnen ondersteunen. "Ninove heeft een vergelijkbaar aantal drugsverslaafden met de andere provinciesteden," legt Dirk Vandevelde uit. "Het is zeker niet zo dat het druggebuik in dalende lijn is. Integendeel, het stijgt alleen maar. Wel zien we een verschuiving. Bijvoorbeeld waar je 10 jaar geleden in Ronse 70% heroïneverslaafden had, is dat aantal nu minder, maar gebruiken ze nu meer cocaïne, speed en amfetamine."  

Het ambulante centrum of inloophuis is gevestigd op de Brusselsesteenweg in Ninove. Het is er gekomen in samenwerking met de stad, die het lokaal aan een gunstig tarief verhuurt. Vzw De Kiem hoopt dat de laagdrempelige hulpverlening in Ninove een geïntegreerd beleid en de lokale bevolking ten goede zal komen. 

kasto80

Meest gelezen