Elke dag raken veertien schoolkinderen gewond in het verkeer

2.500 schoolkinderen raken elk jaar betrokken bij een ongeluk op weg naar of van school. Dat zijn er veertien per schooldag, heeft verkeersveiligheidsinstituut VIAS berekend. Jongens van 16 lopen het grootste risico, maar ook kinderen van 12 zijn vaker dan gemiddeld betrokken bij ongevallen.

Het aantal schoolkinderen dat gewond raakt bij ongevallen, blijft de laatste jaren vrij stabiel. "In 2015 gebeurden er 15 ongevallen per dag met een schoolkind, de jaren erna waren het er 14, en in 2019 waren het er 13. Een lichte daling dus, maar die zien we bij alle soorten ongevallen", zegt Stef Willems van VIAS.

Het risico stijgt het sterkst op twee specifieke leeftijden. Zo groeit het risico op een ongeval met 80 procent tussen de 11 en 12 jaar. "12 jaar is typisch de leeftijd waarop veel kinderen zelfstandig naar school beginnen te gaan. Het is dus absoluut noodzakelijk om hen goed voor te bereiden op dit moment", zegt Vias.

Daarnaast neemt het risico tussen 15 en 16 jaar toe met meer dan 60 procent. "Daar speelt typisch pubergedrag een rol", zegt Willems. "Zeker jongens beginnen zich dan risicovoller te gedragen, met minder oog voor gevaarlijke situaties. En ze gaan ook vaker met een bromfiets rijden. Bij jongens van 16 zien we een sterke stijging van het aantal bromfietsongevallen." 

Het einde van de schooldag is ook gevaarlijker dan de start, met volgens Vias een derde meer slachtoffers. "Vooral op donderdag- en vrijdagavond gebeuren er meer ongevallen. We stellen dan 40 procent meer ongevallen vast dan op maandagochtend. De vermoeidheid en de euforie op het einde van de schoolweek zullen hier zeker een rol in spelen, zowel voor de kinderen als voor de andere weggebruikers."

De cijfers die Vias gebruikte in deze analyse, dateren nog van voor de coronapandemie. Wegens de lockdown vielen er in de eerste zes maanden van dit jaar 43 doden en 6.000 gewonden minder in het verkeer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Wat het effect van het coronavirus bij de start van het nieuwe schooljaar zal zijn, is onmogelijk te voorspellen, zegt Vias.

Meest gelezen