Franse president Macron ontmoet Fairuz, levende legende van het Arabische lied en symbool van Libanon

Zangeres Fairuz staat symbool voor de eenheid van Libanon. Haar liedjes zijn enorm populair in de hele Arabische wereld. En nu zeker, na de rampspoed die Beiroet heeft getroffen. De Franse president Macron vereert de intussen bejaarde superster met een bezoekje.

Voor de tweede keer in korte tijd brengt de Franse president Emmanuel Macron een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet, na de zware explosie in de haven en de grote politieke onrust en het volksprotest die tot het ontslag van de regering hebben geleid. Tussen alle politieke ontmoetingen door heeft Macron ook een bijzonder rendez-vous met Fairuz.

Zangeres Fairuz is een naam als een klok in de hele Arabische wereld; sinds de Egyptische Umm Kulthum heeft geen enkele zangeres zoveel aanhang. Fairuz is hét boegbeeld van Libanon, het muzikale cement tussen vele bevolkingsgroepen en religies. 

De voorbije weken zijn liedjes als "Li Beirut" ("Aan Beiroet", een lied uit de tijd van de burgeroorlog in de jaren 70) of "Bhebbak ya Lubnan" ("Ik hou van je, Libanon") weer heel populair.

Fairuz heeft mij als kind al gewiegd

"Wie aan Libanon denkt, denkt vaak aan lekker eten, maar ook aan Fairuz, zeker in de Arabische wereld. Ze wordt gezien als een diva, een levende legende," zegt Joyce Azar, journaliste van Libanese origine voor VRT NWS, RTBF en de website Daardaar. "Fairuz heeft mij als kind al gewiegd.  Voor, tijdens en na de oorlog bleef iedereen haar liedjes meezingen, en dat zal nog zo lang blijven. Veel Libanezen vragen zich vandaag af wat de toekomst van het land zal zijn. Eén ding weten we allemaal: Fairuz blijft voor altijd bestaan. Door haar muziek, haar ongelooflijke stem en haar liefde voor ons land." 

Fairuz, het Arabische woord voor "turkoois" is het pseudoniem van Nouhad Haddad. Ze werd (ongeveer, zeker is dat niet helemaal) 84 jaar geleden geboren in Libanon in een maronitisch-christelijke familie. Ze injecteerde de traditionele Arabische muziek met een flinke scheut westerse klassiek, jazz of Latijns-Amerikaans. Het resultaat is een mix van oriëntaals en westers.

"Ze zingt met veel diepgang," zei imam Khalid Benhaddou over Fairuz in het Canvasprogramma "Alleen Elvis blijft bestaan" (november 2018). "Ze slaagt erin om moeilijke teksten toegankelijk te maken voor iedereen. Maar ze zingt ook over dagdagelijkse dingen zoals het openbaar vervoer. Ze heeft meer dan 800 liedjes gemaakt. Haar platen zijn miljoenen keren verkocht over de hele wereld."

Videospeler inladen...

Fairuz zet Arabische gedichten op muziek, bijvoorbeeld van haar beroemde landgenoot Khalil Gibran. Ze trad op in eigen land, tussen de antieke ruïnes van Baalbek in Libanon, maar ook in de grootste concertzalen van de wereld, van de Parijse Olympia, de Londense Royal Albert Hall tot Carnegie Hall in New York en zalen in Las Vegas. 

Haar bijna mythische status heeft er ook mee te maken dat ze zelden interviews geeft en weinig in het openbaar verschijnt. 

Beluister hier "Li Beirut" van Fairuz, op de muziek van Joaquin Rodriguez' Concierto de Aranjuez.

Meest gelezen