Goed nieuws voor de 86 kinderen uit Assenede die in quarantaine moesten na zomerkamp. "Toch naar school!"

In Assenede mogen de 86 kinderen die in quarantaine geplaatst waren na het volgen van een sportkamp, morgen toch naar school. Dat komt omdat het Agentschap Zorg en Gezondheid en Sciensano hun advies aangepast hebben. Eind vorige week beschouwden ze kinderen die aan een sportkamp zonder overnachting deelnemen, als hoog risico contacten. Na overleg is beslist dat ze als laag risico contacten mogen beschouwd worden.

Eind vorige week moesten in Assenede 86 kinderen in quarantaine nadat twee deelnemers aan een zomerkamp positief hadden getest op Covid-19. Het kamp was gestart op maandag 24 augustus en ging door in de gemeentelijke sporthal. Omdat de deelnemers aan het sportkamp één sportbubbel vormden, kwamen alle deelnemende kinderen heel waarschijnlijk in contact met de kinderen in kwestie. Daarom ging het om hoog risico contacten. Alle kinderen en hun begeleiders moesten in quarantaine tot en met maandag 7 september. 

De adviezen voor scholen zijn beter geschikt voor een sportkamp

Intussen hebben het Agentschap Zorg en Gezondheid en Sciensano hun advies bijgestuurd. Vorige week werden kinderen als deelnemers van een sportkamp nog beschouwd als hoog risico contacten. "Maar bij nader inzien en na het opvragen van bijkomend advies, klopt dat niet," legt Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid uit, "We hebben alle informatie samengelegd en toen bleek dat de adviezen die voor de scholen gemaakt zijn eigenlijk heel sterk overeenkomen met die voor een  sportkamp zonder overnachting. Dus is geoordeeld dat die adviezen beter geschikt waren". Daardoor gaat het bij de kinderen uit Assenede nu om laag risico contacten en kunnen ze morgen gewoon aan hun schooljaar beginnen. De 86 kinderen krijgen wel het advies om tot 7 september geen hobby's uit te oefenen en de buitenschoolse kinderopvang te vermijden.    

Goed dat iedereen toch naar school kan

Door de verdere analyse en het overleg gaat Sciensano nu vragen om het advies voor sportkampen ook in het algemeen te versoepelen. "Op die manier zouden kinderen van (toekomstige) sportkampen ook laag risico contacten zijn." In Assenede ging het volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid dus om een bijsturing op basis van de wetenschappelijke adviezen die naast mekaar zijn gelegd. "Wij betreuren dat we niet meteen duidelijk het juiste advies hebben kunnen geven, ' gaat Vandenreyt verder, "maar we hopen dat iedereen nu blij is met het advies. Bovendien denken we dat iedereen nu wel blij is dat de kinderen naar school kunnen." De gemeente Assenede heeft intussen alle ouders en leerkrachten op de hoogte gebracht. 

kasto80

Meest gelezen