Gratis twaalfrittenkaart NMBS al 500.000 keer aangevraagd: ontdek hier hoe je dat kan doen en wat de voorwaarden zijn

De aangekondigde treinkaart met twaalf gratis ritten is in 24 uur tijd al 500.000 keer aangevraagd. Dat meldt de NMBS. De kaart kan online worden aangevraagd, de ritten zelf kunnen worden gebruikt vanaf 5 oktober. In totaal kan je zes maanden lang twee trajecten per maand gratis afleggen. 

De treinkaart aanvragen kan gedurende een maand (tot en met 30 september) op de website hello-belgium.be, aan de hand van het rijksregisternummer. Acht tot tien dagen later zal de papieren kaart in de brievenbus vallen.

De kaart zal op naam staan. Wie ervan gebruik wil maken, moet de kaart invullen voor hij of zij op de trein stapt en moet ook de identiteitskaart tonen aan de treinbegeleider. De kaart is geldig voor elke reis met NMBS-treinen tussen twee Belgische stations, maar op weekdagen pas vanaf 9.00 uur.

Je kan met de Railpass niet op een hogesnelheidstrein stappen. Wie de fiets wil meenemen, moet een apart fietsticket hebben. Dat is tot eind dit jaar gratis. Vouwfietsen mogen altijd mee. En wie naar Brussels Airport reist, moet nog altijd het Diabolo-supplement betalen.

Twee keer uitgesteld

De regering besliste in juni om alle inwoners gratis treinritten aan te bieden. De lancering ervan werd twee keer uitgesteld uit vrees voor overbevolkte treinen.

"Het doel van de maatregel is om de Belgen aan te moedigen de trein te nemen om ons mooie land en al zijn facetten te ontdekken of te herontdekken of om een reis naar keuze te maken", zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in een persbericht. "Het is een kans bij uitstek om de trein uit te proberen in het dagdagelijkse leven."

Samen met de gratis treinkaart lanceert de NMBS ook de communicatiecampagne "Hello Belgium". Die moet volgens de spoorwegmaatschappij "de rol van de trein als duurzaam vervoersmiddel in de verf zetten en de toeristische, commerciële, recreatieve en culturele sectoren ondersteunen".

Meest gelezen