Jegor Zjoekov
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Journalist en Kremlin-criticus zwaar toegetakeld na aanval in Moskou

In de Russische hoofdstad Moskou is journalist en Kremlin-criticus Jegor Zjoekov zwaargewond geraakt bij een aanval door twee onbekende mannen. Dat heeft Echo Moskvy gemeld, de radiozender waar hij momenteel werkt. De 22-jarige Zjoekov werd met snijwonden in het gezicht en vermoedelijk een hersenletsel afgevoerd naar het ziekenhuis.

Volgens radiomedewerkers vielen twee onbekende mannen de 22-jarige Zjoekov gisteravond aan toen hij zijn appartement in Moskou verliet. Hij zou slagen tegen het hoofd hebben gekregen. De hoofdredacteur van Echo Moskvy zegt dat er intussen klacht werd ingediend tegen onbekenden.

Op zijn Instagramkanaal plaatste Zjoekov foto's van zijn toegetakelde gezicht. Er staat te lezen dat de twee belagers met een scooter waren en dat hijzelf naar het ziekenhuis werd gebracht voor een MRI-scan van de hersenen. "Ondanks talloze verwondingen blijft Jegor kalm en maakt hij zelfs grappen over wat er is gebeurd", staat er nog. 

Veroordeling: "Aanzetten tot extremisme"

Zjoekov is een bekende blogger in Rusland. Hij had lang een populair politiek videokanaal. Maar in december vorig jaar werd hij veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar met uitstel voor het "aanzetten tot extremisme" op zijn politieke blog. De rechter legde de jongeman ook een verbod op om de komende twee jaar een eigen website te onderhouden.

Sindsdien werkt hij voor radiozender Echo Moskvy. Zjoekov interviewde onder meer de bekende activist en oppositieleider Aleksej Navalny, die momenteel in een Berlijns ziekenhuis wordt behandeld voor mogelijke vergiftiging.

Jegor Zjoekov
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen