Kleuterjuf uit Leopoldsburg maakt prentenboek over corona: "Kindjes leren hoe ze het virusje terug naar huis kunnen sturen"

Aan de start van het nieuwe schooljaar zal iedereen het ongetwijfeld hebben over de coronacrisis. Maar hoe leg je zo iets uit aan kinderen? Shana Coudyzer is een kleuterjuf in de basisschool FLX in Leopoldsburg. Ze maakte er voor de kleintjes onder ons een kindvriendelijk prentenboek over.

Kleuteronderwijzeres Shana Coudyzer uit Leopoldsburg heeft een prentenboekje gemaakt over corona, om aan kinderen tussen 2,5 jaar en 4 jaar uit te leggen wat er precies allemaal gebeurt. "Want ik kan me goed inbeelden dat er heel wat ouders zijn die moeite hebben om deze hele situatie uit te leggen aan hun kinderen", zegt ze. "Ik heb een verhaal geschreven over corona, waar het hele gebeuren in staat, wat er aan de hand is, wat we allemaal moeten doen om het virus tegen te gaan, op een manier dat een kind het begrijpt."

Het is geen prentenboek waar kinderen verdrietig van gaan worden

Shana Coudyzer, kleuterjuf

Het is een feitelijk boek. "Omdat het kinderen zijn, komen er ook heel leuke dingen aan te pas", gaat Coudyzer verder. "Zoals bijvoorbeeld een Janneke Maan, om het een beetje luchtig te houden. Het coronavirus zelf wordt weergegeven als een mannetje met een gezichtje zodat kindjes niet bang gaan zijn van het virusje, en dat het wezentje het dus ook niet allemaal bewust doet." In het verhaal kunnen de kinderen het virusje helpen om terug naar z’n familie te gaan. "Zodat het niet meer bij ons zit. Het is geen prentenboek waar kinderen verdrietig van gaan worden, maar wel geschreven zoals het is met een draai er aan zodat kinderen het kunnen plaatsen."

Het boekje bestond al, maar nu is er een uitgeverij die het wil gaan uitbrengen. En de juf uit Leopoldsburg denkt dat veel juffen en meesters het willen gebruiken. “Er zijn al enkele mensen die zo’n boekje gevraagd hebben om te gebruiken aan het begin van het schooljaar", zegt ze trots.

Meest gelezen