De zomerkoopjes zijn bijna voorbij: "De laatste weken hebben voor een boost gezorgd"

Vandaag is de laatste dag van de zomerkoopjes. De koopjes moesten een rampvoorjaar voor de kledingwinkels voor een deel goedmaken, maar vooral de eerste weken waren moeilijk. In Limburg verkochten de winkels 16 procent minder dan bij de zomerkoopjes vorig jaar. Limburg deed het zo beter dan het Vlaamse gemiddelde dat op 21 procent ligt.

Wie nog een koopje wil doen, kan dat vandaag nog. De zomerkoopjes verliepen dit jaar door de coronacrisis een stuk moeilijker. Vooral de eerste weken waren moeilijk. In Limburg verkochten de winkels 16 procent minder dan bij de zomerkoopjes van vorig jaar. In heel Vlaanderen ligt dat percentage op  21 procent. Wellicht bleven de kopers vooral weg uit de grote steden. 

De hittegolf in combinatie met individueel shoppen hebben echt wel een domper gezet op de eerste drie weken van de koopjes.
Chiel Sterckx, Mode-Unie

Het was hoe dan ook een moeilijke periode zegt Chiel Sterckx van de Mode-Unie, een onderdeel van UNIZO: "De hittegolf in combinatie met individueel shoppen hebben echt wel een domper gezet op de eerste drie weken van de koopjes. Komt daarbij dat de overheid een negatieve berichtgeving had over het winkelen, terwijl dat perfect veilig kon. Het versoepelen van de maatregel waardoor we terug met twee konden winkelen, heeft de laatste weken echt weer voor een boost gezorgd.”

Bij mij hebben de koopjes veel goed kunnen maken, maar dat zal zeker niet bij iedereen zo zijn.

Brenda Corsi, boetiek Domani in Heusden-Zolder

Of de zomerkoopjes de modezaken wat ademruimte geven na een rampzalig voorjaar zal nog moeten blijken. Feit is wel dat de laatste week, toen we weer met twee mochten gaan shoppen, veel heeft goedgemaakt, bevestigt Brenda Corsi van Boetiek Domani in Heusden-Zolder: "Bij mij hebben de koopjes veel goed kunnen maken. Dat gaat niet bij iedereen zijn en dat zal zeker ook geen algemene regel zijn. Het is vreemd geweest dat mensen in het begin van de koopjes apart moesten komen shoppen, maar we hebben op dat vlak een heel gemakkelijk cliënteel gehad. Ik moet wel zeggen dat van het moment mensen weer met twee mochten komen winkelen, dat het beter is beginnen gaan. Dat heeft de verkoop zeker deugd gedaan."

Meest gelezen