4 uur wachten op arts die in gang vraagt of alles oké is: nieuwe documenten roepen vragen op in zaak-Chovanec

De arts die opgeroepen was om te oordelen of Jozef Chovanec mocht opgesloten worden, liet 4 uur op zich wachten. Hij heeft Chovanec ook amper onderzocht. Dat blijkt uit documenten die onze redactie kon inkijken. Ook de interventie van de spoeddiensten roept vragen op."We gaan hem een spuitje geven", zei de verpleegster. "In ieder geval zal het geen groot verlies zijn als we hem verliezen." In "De Afspraak" heeft de advocaat van de weduwe van Chovanec  kritiek op de onderzoeksrechter, die het dossier al na anderhalf jaar wilde afsluiten. 

Wat gebeurde er in de nacht van 23 op 24 februari 2018 in de politiecel van Charleroi? Wat er tussen 4.20 en 5.20 uur gebeurde, is te zien op de gelekte bewakingsbeelden. Maar ondertussen is er ook meer duidelijkheid over wat er daarvoor gebeurde. Onze redactie kon minuut per minuut nagaan wat er gebeurde, van het tumult op het vliegtuig tot de overbrenging naar het ziekenhuis.

Iets na 18.30 uur ontstaat er een probleem bij de boarding: Chovanec ontwijkt de controle en kan geen geldige documenten voorleggen. Later blijkt dat hij wel degelijk alle documenten had, maar dat hij die kort daarvoor verloor op de luchthaven. De piloot weigert hem, maar Chovanec wil het vliegtuig niet verlaten. Er komen acht veiligheidsmensen tussen, maar Chovanec verzet zich fors. Tijdens de overbrenging naar zijn cel urineert hij en ontlast hij zich in zijn broek.

4 uur wachten op arts

Een uur later zegt de parketmagistraat dat er een arts moet langskomen. Die arts moet onderzoeken of Chovanec in staat is om opgesloten te worden. Het duurt bijna vier uur, tot 23.25 uur, vooraleer die arts ter plaatse is. De cel ligt vol urine en uitwerpselen. De arts gaat de cel niet binnen en vraagt vanop de gang of alles ok is. Zonder Chovanec grondig te onderzoeken, oordeelt hij dat het medisch gezien mogelijk is dat Chovanec opgesloten blijft. 

Zonder Chovanec grondig te onderzoeken, oordeelt de arts dat het medisch gezien mogelijk is dat Chovanec opgesloten blijft. 

Drie uur lang onrustig

Tot 1 uur is Chovanec relatief kalm. Rond 1.30 uur begint hij met zijn hoofd op de deur te bonken. Dat doet hij meer dan tien keer, verklaarden politie-agenten in hun verhoor. Een agent verklaarde ook dat er toen al duidelijk verwondingen zichtbaar waren. Vervolgens bevelen de agenten hem om te gaan slapen.

Tussen 1.30 uur en 4.20 uur is Chovanec de hele tijd onrustig. Hij ijsbeert door de cel, hij staart naar de camera, hij maakt boksbewegingen in de lucht, hij springt op en neer, hij gaat op de grond liggen, draait zichzelf in een deken, waggelt door zijn cel, doet zijn kleren uit, slaat zichzelf, besmeurt het kijkgaatje van de cel met uitwerpselen, doet sportoefeningen, zingt, schreeuwt...  

Hij ijsbeert, maakt boksbewegingen, doet zijn kleren uit, slaat zichzelf, besmeurt het kijkgaatje van de cel met uitwerpselen,... 

Rond 4.20 uur begint hij met zijn hoofd tegen de celdeur te bonken. Dat doet hij meer dan zestig keer. Wat er tussen 4.20 en 5.20 gebeurt, is te zien op de gelekte bewakingsbeelden.

Bekijk hier wat er zich tussen 4.20 en 5.20 uur van minuut tot minuut afspeelde in die politiecel. Opgepast, we willen u waarschuwen: het zijn zeer harde beelden. 

Videospeler inladen...

Pas iets na 4.40 worden de hulpdiensten verwittigd. Iets na 5 zijn een verpleegster en een arts van het MUG-team ter plaatse. De verpleegster dient hem een injectie toe. "We gaan hem iets toedienen. In ieder geval zal het geen groot verlies zijn, als we hem verliezen."

Chovanec raakt buiten bewustzijn. Hij krijgt een hartstilstand en wordt gereanimeerd. Na een kwartier, wordt hij bewusteloos overgebracht naar het ziekenhuis. Hij wordt niet meer wakker en overlijdt drie dagen later.

Bekijk de analyse van Fatma Taspinar uit "Het Journaal" hier, en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Onderzoek gebeurde niet fatsoenlijk"

De advocaat van de weduwe van Chovanec, Anne Van De Steen, heeft in "De afspraak" vooral kritiek op de onderzoeksrechter in het dossier. "Die had het over die vervelende advocaten die vragen stellen, maar als een onderzoek niet goed gebeurt, dan is het toch wel de taak van de advocaat om die vragen ook te stellen. Na anderhalf jaar wilde de onderzoeksrechter het dossier zelfs afsluiten."

Van De Steen heeft ook nog meer details over het verloop van de feiten. "Rond middernacht was de familie van Chovanec al bij de federale politie geweest om te zeggen dat hij een psychisch probleem had en dat hij medicatie nodig had, maar men heeft daar weinig rekening mee gehouden."

"Op het moment dat Chovanec in de cel belandt, zie je al duidelijk dat er iets mis is met hem, daar hoef je geen dokter voor te zijn. Je ziet hem in een psychose gaan en uiteindelijk heeft de politie dat ook gezien, want zij roepen een dokter. Die doet echter niet de moeite om hem te onderzoeken en dat is het begin van heel wat ellende."

"De onderzoeksrechter wilde ook geen reconstructie van de feiten. Tot vorige week. Na een mail van de advocate had zij binnen het half uur een toezegging voor een wedersamenstelling. Van verschillende andere mensen hebben haar ook klachten bereikt over de luchtvaartpolitie van Charleroi die niet al te vriendelijk met de mensen omgaat", zegt Van De Steen. 

Bekijk hier het gesprek met Ann Van De Steen in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen