LIVEBLOG - Viroloog Van Gucht steunt idee om concept "bubbel" te hervormen zoals premier Wilmès vraagt

Viroloog Steven Van Gucht is voorstander van het idee om het concept "bubbel" te hervormen. Dat idee had premier Sophie Wilmès eerder vandaag gelanceerd. En de scholen, die zijn klaar voor de start van het nieuwe - toch wel bijzondere - schooljaar. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Steven Van Gucht steunt idee Wilmès om concept "bubbel" te hervormen

Viroloog Steven Van Gucht is voorstander van het idee om het concept "bubbel" te hervormen. Dat idee had premier Sophie Wilmès eerder vandaag gelanceerd. De premier heeft de expertengroep Celeval de opdracht gegeven om een nieuw concept uit te werken.

Van Gucht pleit er wel voor om het aantal contacten zo beperkt mogelijk te houden, maar er moet wel meer autonomie zijn en het systeem moet flexibeler worden. Nu mogen we 5 nauwe contacten hebben buiten het gezin.

Bekijk hier een deel van het interview met Steven Van Gucht:

Videospeler inladen...

Minister van Onderwijs Ben Weyts beantwoordt enkele vragen over de start van het nieuwe schooljaar

Videospeler inladen...

Scholen zijn klaar voor eerste schooldag in coronatijd

Morgen start het nieuwe schooljaar, een schooljaar in "coronatijd". "Het Journaal" ging kijken op twee plaatsen waar de leerlingen vandaag al eens kwamen checken hoe het eraan toe zal gaan: in het Stedelijk Lyceum Groenhout in Antwerpen en in de Gemeentelijke Basisschool in Evergem.  

Videospeler inladen...

86 kinderen die in quarantaine waren geplaatst in Assenede mogen morgen toch naar school

In Assenede, in Oost-Vlaanderen, mogen de 86 kinderen die eind vorige week in quarantaine geplaatst waren na een sportkamp, toch naar school morgen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid en Sciensano hebben hun advies gewijzigd en beschouwen de kinderen niet langer als hoogrisicocontacten. 

De kinderen werden vrijdag in quarantaine geplaatst nadat twee deelnemers aan een sportkamp positief hadden getest op COVID-19. Het ging om kinderen uit dezelfde bubbel. Ze vertoonden geen symptomen. Normaal gezien moesten de kinderen en hun begeleiders tot en met maandag 7 september in quarantaine, omdat het om hoogrisicocontacten ging. Nu hebben het Agentschap Zorg en Gezondheid en Sciensano hun advies aangepast en beschouwen ze de kinderen als laagrisicocontacten.

"De kinderen mogen dus naar school, maar er wordt wel gevraagd dat ze geen gebruik maken van de buitenschoolse opvang en dat ze hun hobby's, zoals voetbaltrainingen, nog wat uitstellen", zegt waarnemend burgemeester Servaas Vandeneynde (Samenplus).

Premier Wilmès wil concept van bubbels hertekenen

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft de opdracht gegeven aan de expertengroep Celeval, die ook wordt uitgebreid met sociologen en psychologen, om het concept van bubbels te herbekijken. Dat zei de premier op de Franstalige nieuwszender LN24. 

Op de Franstalige openbare omroep RTBF voegde ze eraan toe dat de regering moet blijven uitleggen wat de bedoeling is van de bubbel. "De belangrijkste boodschap is: beperk het aantal contacten en als je contacten hebt, houd dan afstand en draag een mondmasker. Heb je nauwere contacten, beperk die dan nog meer. De bubbel van 5 is daarbij een indicatie."

De belangrijkste boodschap blijft: beperk het aantal contacten

"We moeten nu werken aan een nieuw normaal, want het virus zal niet verdwijnen. We gaan dus langere tijd minder contacten moeten hebben. Hoe je dat dan noemt, is eigenlijk niet belangrijk, bubbel van 5 of iets anders. Belangrijk is dat we beseffen dat het virus zich kan verspreiden als we te dicht bij elkaar komen."

Zijn scholen klaar om coronaveilig te starten? Jakob, Yann en Noor mochten al een dag vroeger binnen

De scholen hebben zich de voorbije weken voorbereid om alle leerlingen zo coronaveilig mogelijk te verwelkomen. Het Stedelijk Lyceum Groenhout in Antwerpen is er, op enkele bedenkingen na, klaar voor. Drie leerlingen mochten vandaag al eens samen naar school, om te ervaren hoe het er morgen aan toe zal gaan. Jakob, Yann en Noor waren vooral blij elkaar terug te zien.

Videospeler inladen...

De gratis twaalfrittenkaart van NMBS kan je vanaf nu aanvragen, gebruiken vanaf 5 oktober

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft een website gelanceerd waarop je vanaf vandaag de aangekondigde treinkaart met twaalf gratis ritten kan aanvragen. Met de kaart, officieel de "Hello Belgium Railpass", zal je vanaf 5 oktober en gedurende zes maanden twee trajecten kunnen afleggen per maand - of één heen-en-terugreis, preciseert NMBS-woordvoerder Bart Crols.

De treinkaart aanvragen kan gedurende een maand (tot en met 30 september) op de website hello-belgium.be, aan de hand van het rijksregisternummer. Acht tot tien dagen later zal de papieren kaart in de brievenbus vallen.

De kaart zal op naam staan. Wie ervan gebruik wil maken, moet de kaart invullen voor hij of zij op de trein stapt en moet ook de identiteitskaart tonen aan de treinbegeleider. De kaart is geldig voor elke reis met NMBS-treinen tussen twee Belgische stations, maar op weekdagen pas vanaf 9.00 uur.

De regering besliste in juni om alle inwoners gratis treinritten aan te bieden. De lancering ervan werd twee keer uitgesteld uit vrees voor overbevolkte treinen.

Geel, oranje en rood, ook cultuursector werkt met kleuren

De cultuursector gaat vanaf morgen, net zoals het onderwijs, werken met een kleurenschaal die aangeeft in welke fase van de pandemie we ons bevinden, en welke veiligheidsmaatregelen daarbij horen. Daarover is er een akkoord tussen de cultuursector, de experts en het kabinet cultuur.

Lees hier het volledige artikel:

"CO2-meters in klaslokalen nuttig, maar niet noodzakelijk"

Toestelletjes die de hoeveelheid CO2 in de lucht meten, zijn nuttig om de luchtkwaliteit in het oog te houden in een klaslokaal, maar ze zijn niet noodzakelijk. Dat zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het wetenschappelijk instituut Sciensano. Aanleiding voor het advies was het nieuws dat prins Laurent zulke toestelletjes voor de klaslokalen van zijn kinderen had aangeschaft. 

Lees hier het volledige artikel:

Directie Aldi wil coronamaatregelen terugschroeven, personeel staakt

In Oost-Vlaanderen zijn 26 winkels van warenhuisketenAldi niet opengegaan door een stakingsactie. Vooral in het Gentse, het Waasland en de Vlaamse Ardennen zijn een groot deel van de winkels dicht. De vakbonden verwijzen naar de steeds toenemende werkdruk, en het niet verlengen van de extra coronamaatregelen.

Lees er hier alles over:

Viroloog Van Gucht ziet collectieve inspanningen van afgelopen zomer renderen

Viroloog Steven Van Gucht bracht op de persconferentie van het Crisiscentrum de zomer in beeld met grafieken, een samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Antwerpen. "Inspanningen maken wel degelijk een verschil, dat bewijst de situatie in Antwerpen waar vanaf half juli de besmettingen in stijgende lijn waren. Mét een exponentiële toename: meer dan een verdubbeling van de cijfers op weekbasis", legde Van Gucht uit.

"Door de stijgende media-aandacht, de aanbevelingen van lokale overheden (vanaf 22 juli) om voorzichtig te zijn en de bijkomende maatregelen van de Veiligheidsraad (op 25 en 29 juli), én de daaropvolgende collectieve inspanningen kon de Antwerpse curve duidelijk vanaf 26 juli ombuigen. Anders had dat normaal op 9 augustus tot méér dan 700 besmettingen per dag geleid. Maar we hadden eerder een afplatting die onder de 300 besmettingen per dag bleef. Intussen is het aantal besmettingen in Antwerpen gedaald tot 100 per dag."

Bekijk hier de grafieken (samenwerking universiteiten Hasselt en Antwerpen, meer info via deze link):

Van Gucht herhaalt dat "dankzij collectieve inspanningen we ziekenhuisopnames en overlijdens hebben kunnen vermijden". "Samen kunnen we dit virus klein krijgen, met solidariteit en volharding. Ik ben ervan overtuigd dat we dit ook zullen kunnen deze winter. Het virus kan niet vooruitdenken, wij wel."

Ik ben ervan overtuigd dat we het virus deze winter ook kunnen klein krijgen
viroloog Steven Van Gucht

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was de tweede regio waar vanaf 27 juli ook een belangrijke toename van besmettingen kon worden vastgesteld. "Hier is de curve beginnen afvlakken rond 10 augustus. In Brussel hadden we zonder bijkomende inspanningen de curve normaal gezien verder zien stijgen, met op 23 augustus makkelijk tot 300 besmettingen per dag. Terwijl we er momenteel 112 per dag registreren. De toestand van Brussel bevindt zich momenteel nog op een plateau", aldus Van Gucht.

Van Gucht roept op om alert te blijven en de inspanningen vol te houden met het oog op de duizenden vakantiegangers die terugkeren en de start van het nieuwe schooljaar morgen.

Herbekijk hier rustig de persconferentie van het Crisiscentrum:

De coronacijfers op een rij

Het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land is opnieuw gedaald. In de week van 21 tot 27 augustus werden dagelijks 430 besmettingen vastgesteld. Dat is 14% minder dan de voorgaande week. Er zijn nu in totaal al meer dan 85.000 bevestigde besmettingen in ons land.

De voorbije week werden er elke dag gemiddeld 15 mensen in het ziekenhuis opgenomen, tegenover 24 de week ervoor. Dat is een daling met 40%. Het gemiddeld aantal overlijdens ging naar beneden, van 8 naar 4 per dag. "De overlijdens zijn gezakt naar het niveau van vóór de hittegolf", benadrukt daarbij viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Videospeler inladen...

Coronaproof Gordelen: een week bewegen in de eigen bubbel

De Gordelweek is vanmorgen begonnen. In plaats van een eendaags festival, is het dit jaar een hele week bewegen in de eigen bubbel. Daarbij zijn er verschillende mogelijkheden: 100 kilometer fietsen, 30 kilometer fietsen of acht kilometer wandelen.

"Gordelen" kan op verschillende manieren. Er is de 100 kilometer lange Gordelklassieker in de Vlaamse Rand rond Brussel, maar er zijn ook drie kortere familieparcoursen uitgetekend van elk 30 kilometer lang.

Voor die kortere fietstochten kan je vertrekken vanuit de parking van het provinciedomein Huizingen, vanuit Vilvoorde (Domein Drie Fonteinen) en Overijse (bezoekerscentrum Druif). Op die drie plaatsen vertrekken er ook bewegwijzerde wandeltochten van ongeveer 8 kilometer.

Vorig jaar waren er 28.000 deelnemers, op één dag toen, nu is er dus een spreiding over een hele week. 

VS stopt met afname beademingsapparatuur Philips

De VS schrapt een groot deel van een eerdere bestelling voor 43.000 beademingsapparaten van het Nederlandse technologiebedrijf Philips. Dat levert nu in totaal 12.300 van die apparaten. De rest van het contract met het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid komt te vervallen.

Met de oorspronkelijke deal was in totaal bijna 544 miljoen euro gemoeid. "De vermindering in de levering van beademingsapparaten gaat uiteraard van invloed zijn op de financiële prestaties van Philips", schrijft topman Frans van Houten in een toelichting. Hij reageert teleurgesteld op het wat hij een "ongebruikelijk" besluit noemt van de Amerikaanse regering.

Philips had juist de productie in het land enorm verhoogd. "We hebben een verviervoudiging van de productie van beademingsapparaten gerealiseerd met flinke investeringen", aldus Van Houten. Honderden extra mensen waren aangenomen, die volgens Philips de klok rond hebben gewerkt. De bestelling werd in april aangekondigd. Van Houten zegt dat de orderportefeuille van Philips ondanks de afzegging nog steeds op een "recordhoogte" staat.

Bij uitbraak op school: hoe kindvriendelijk testen?

Nu de scholen weer starten, zullen er mogelijk ook meer kinderen getest moeten worden op het coronavirus. Bij een uitbraak in een klas of een school bijvoorbeeld. Daarom bekijkt het coronatestdorp in Antwerpen samen met de stad hoe er zo kindvriendelijk mogelijk getest kan worden. "Dat zou bijvoorbeeld op de scholen zelf kunnen gebeuren", zegt spoedarts Jan Stroobants, één van de coördinatoren van het testdorp.

Lees het volledige artikel hier:

Meest gelezen