Danielle Obono
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Frans weekblad "Valeurs Actuelles" onder vuur na racistische afbeelding van parlementslid Danielle Obono

In Frankrijk is heel wat opschudding ontstaan over het ultraconservatieve weekblad Valeurs Actuelles dat parlementslid Danielle Obono als slaaf met een ketting rond haar hals heeft afgebeeld. De politiek in Frankrijk reageert geschokt. Onder meer president Emmanuel Macron en premier Jean Castex veroordelen het tijdschrift. "Het gaat om een walgelijke publicatie die absoluut moet worden veroordeeld." 

Het Franse gerecht is een onderzoek gestart naar het weekblad Valeurs Actuelles. Het ultraconservatieve magazine wordt geconfronteerd met mogelijke beschuldigingen van racisme. In een publicatie van afgelopen donderdag wordt Danielle Obono, parlementslid van de linkse partij "La France Insoumise" en geboren in Gabon, afgebeeld als slavin met een ketting rond haar nek. 

Er is nu een vooronderzoek gestart naar "aanvallen van racistische aard", aldus aanklager Rémy Heitz in een verklaring. Parlementslid Danielle Obono (40) reageerde geschokt op de publicatie. "Het is een belediging voor mijn geschiedenis, voor mijn familie en voor de geschiedenis van de slavernij." Ze beschreef de afbeelding als een "politieke en racistische aanval". 

Lees verder onder de tweet: 

Politieke verontwaardiging

De opmerkelijke publicatie heeft voor heel wat opschudding gezorgd in Frankrijk. Zo heeft het artikel en de afbeelding ferme kritiek uitgelokt bij tal van politieke figuren in Frankrijk. "Deze walgelijke publicatie moet worden veroordeeld", schreef premier Jean Castex op Twitter. Castex voegde eraan toe dat Danielle Obono de volle steun krijgt van de Franse regering. 

Ook president Emmanuel Macron heeft verontwaardigd gereageerd op de publicatie van het tijdschrift. De Franse president belde Obono persoonlijk op om zijn steun te betuigen. Macron vertelde haar dat hij "elke vorm van racisme" veroordeelt. 

Lees verder onder de foto:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Reactie Valeurs Actuelles

Het Franse Valeurs Actuelles is een relatief klein weekblad dat zich richt op sympathisanten van radicaal-rechts. Het ultraconservatieve tijdschrift is in het verleden al vaker beschuldigd van beledigende berichtgeving. De redactie van Valeurs Actuelles bood haar verontschuldigingen aan, omdat Obono zich beledigd voelde, maar ontkende dat het artikel en de afbeelding racistisch is.

Volgens het opinieblad is het stuk over Obono  een "fictief verhaal dat de verschrikkingen van de slavernij uitbeeldt die door de Afrikanen in de achttiende eeuw werd georganiseerd". Dat is volgens de auteurs "een vreselijke waarheid" die veel mensen vandaag niet onder ogen willen zien. "We betreuren dat ons magazine altijd wordt beschuldigd van racisme. Wij zijn politiek incorrect, dat zit in ons DNA", aldus de redactie van het blad. 

Frankrijk kende vaak moeilijkheden om haar koloniale erfenis onder ogen te zien. Onlangs drong president Macron er nog op aan dat Frankrijk geen standbeelden van historische figuren uit het koloniale tijdperk zal neerhalen.

In juni en juli zijn in Frankrijk verschillende protesten geweest tegen raciale onrechtvaardigheid en politiegeweld, geïnspireerd door de Black Lives Matter-beweging en de dood van George Floyd in de Verenigde Staten. 

Bekijk hieronder de reactie van Danielle Obono bij de Franse televisiezender BFM: 

Meest gelezen