Nieuw reglement voor dierenwelzijn in Leuven: "Geen levende dieren op markten"

De stad Leuven heeft het politiereglement voor dierenwelzijn aangepast. Er mogen geen levende dieren meer verkocht worden op markten. En het is verboden om je huisdier mee te nemen naar een luidruchtig evenement. 

In Leuven is het reglement voor dierenwelzijn gewijzigd. Op de markten in Leuven mogen geen levende dieren meer verkocht worden. "We doen dit om impulsaankopen te vermijden", zegt schepen voor dierenwelzijn Thomas Van Oppens. "Het gebeurt vaak dat mensen een huisdier kopen in een opwelling en dan later beseffen dat ze eigenlijk geen huisdier willen. We willen er voor zorgen dat huisdieren op een doordachte manier aangekocht worden."

Jaarmarkten

De jaarmarkten met dieren mogen wel nog doorgaan, maar daar zal de politie erop toezien dat de dieren goed verzorgd worden. "We gaan dieren op de jaarmarkt behouden, zoals paarden en koeien", vertelt schepen Van Oppens. "Die dieren zitten daar de hele dag, dus we leggen wel regels op zoals voldoende water en schaduw voor de dieren zodat hun welzijn gewaarborgd is." 

Luidruchtig evenement

Het is verboden om je huisdier mee te nemen naar een luidruchtig of druk evenement in Leuven. "Bijvoorbeeld als je naar het festival Beleuvenissen gaat met je hond, en je neemt het dier mee tot aan het podium, dat kan niet. Dit veroorzaakt heel veel stress bij het dier. En met dit nieuwe reglement kan de politie optreden in zo een geval."

Meest gelezen