Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Qatar verhoogt minimumloon en versoepelt arbeidswetgeving voor gastarbeiders, "stap in de goede richting"

Qatar voert nieuwe arbeidswetten in om de werkomstandigheden te verbeteren. Het minimumloon gaat met 25 procent omhoog en gastarbeiders kunnen binnenkort gemakkelijker van werk veranderen. De Golfstaat ligt al jaren onder vuur door de zorgwekkende arbeidsomstandigheden in de aanloop van het wereldkampioenschap voetbal in 2022. Amnesty International noemt de nieuwe wetgeving "een belangrijke stap in de juiste richting".

De nieuwe arbeidswetten komen er om de  werkomstandigheden van gastarbeiders te verbeteren. Het minimumloon in Qatar gaat omhoog met 25 procent. Werknemers in de Golfstaat moeten voortaan minstens 1.000 rial (230 euro) verdienen. Dat geldt voor zowel binnenlandse als buitenlandse arbeiders. Daarnaast hebben arbeiders voortaan recht op een vergoeding van 180 euro voor huisvesting en voeding.

Een tweede belangrijke hervorming zorgt ervoor dat werknemers gemakkelijker van baan kunnen veranderen. Gastarbeiders zullen voor het einde van hun contract van werk kunnen veranderen, zonder toestemming van de werkgever.

Nu kan dat niet, omdat werknemers dan hun werkvisum kwijtraken. Dit zogenaamde Kafalasysteem wordt al jaren internationaal fel bekritiseerd, omdat het uitbuiting in de hand werkt. Het Kafalasysteem, waarbij buitenlandse werknemersvisa aan de werkgever gekoppeld zijn, is zeer gebruikelijk in de Golfstaten.  

Belangrijke hervorming

De aangekondigde veranderingen gaan in over zes maanden. Dat meldt het Qatarese ministerie van Arbeid. Bedrijven die de nieuwe wetgeving niet zullen toepassen, zullen hardere sancties moeten ondergaan. Amnesty International noemt de nieuwe wetgeving "een belangrijke stap in de goede richting", maar voegde eraan toe dat het minimumloon "nog omhoog moet." 

Met deze veranderingen komt Qatar een belofte na die arbeiders meer vrijheid en bescherming zal geven

Guy Ryder - algemeen directeur van VN-arbeidsorganisatie ILO

De arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties ILO juicht de nieuwe hervormingen toe en zegt dat Qatar het eerste land is in de regio met een minimumloon voor alle werknemers, ongeacht hun herkomst. "Met deze veranderingen komt Qatar een belofte na die arbeiders meer vrijheid en bescherming zal geven", aldus Guy Ryder, algemeen directeur van ILO. 

Schrijnende omstandigheden

Qatar telt zo'n 2,7 miljoen inwoners, waarvan slechts 300.000 van Qatarese afkomst. Het merendeel van de inwoners zijn gastarbeiders. De meeste arbeidsmigranten komen uit Bangladesh, Pakistan, India en de Filipijnen. Tienduizenden van hen worden ingezet voor de bouw van de voetbalstadions voor het WK Voetbal in 2022. 

Lees verder onder de foto.

Bij de bouw van de stadions zijn sinds een tiental jaar volgens schattingen meer dan 1.000 gastarbeiders overleden.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De versoepelde arbeidswetgeving maakt deel uit van een reeks hervormingen op de arbeidsmarkt in de aanloop naar het WK Voetbal in 2022. Bij de bouw van de stadions voor dat WK zijn reeds honderden gastarbeiders gestorven. Qatar doet al jaren te weinig om uitbuiting van arbeidsmigranten tegen te gaan. 

Tien jaar geleden werd Qatar aangewezen als gastheer voor het WK Voetbal in 2022. Sindsdien kwamen vaak schrijnende rapporten naar boven. Een rapport van Human Rights Watch dat eerder deze maand verscheen toonde aan dat de gastarbeiders nog steeds slecht behandeld worden in Qatar, met onder andere getuigenissen van werknemers die verhongeren vanwege uitgestelde lonen. 

En toch zal de nieuwe wetgeving weinig verschil maken. De meeste stadions zijn al gebouwd en volgens de WK-organisatie is zo'n 90 procent van het werk al gedaan. Begin dit jaar schrapte Qatar al een omstreden regel, waarbij buitenlandse werknemers toestemming nodig hadden van hun werkgever om terug te keren naar hun moederland. 

Meest gelezen