Racisme en oproep tot geweld in besloten Facebookgroepen  met duizenden politieagenten

Racistische uitlatingen zoals “neger”, “kopvod” of “Zweden”, het codewoord voor mensen met een migratieachtergrond, blijken geen uitzonderingen in de gesloten Facebookgroepen voor politieagenten.  Dat bracht nieuwswebsite Apache aan het licht. VRT NWS kon berichten en commentaren in twee dergelijke groepen enkele maanden meelezen.  

Racistische uitspraken op sociale media zijn niets nieuws. Maar dat zulke uitspraken gebeuren in besloten facebookgroepen voor politieagenten is wel opvallend. Het zijn groepen waar je alleen toegang toe kan krijgen met een uniek P-nummer van de politie. Het merendeel van de leden zijn politieagenten die nog actief in dienst zijn, sommige anderen zijn al met pensioen.  De grootste groep "Thin Blue Line" telt 6.700 leden. De andere groep, "PZA", telt 1.500 leden en bestaat uit politieagenten van de politiezone Antwerpen.  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In de commentaarsectie van de twee facebookgroepen gaat het er vaak hard aan toe. Daarbij wordt racistisch en denigrerend taalgebruik niet geschuwd. Vooral tegenover moslims blijkt een grote afkeer te bestaan. Zo worden vrouwen met een hoofddoek denigrerend "kopvodden" genoemd. Ook de racistische term "neger" vinden wij terug in de reacties wanneer men het heeft over zwarte mensen. 

“Zweden”, codewoord voor "allochtonen"

Maar soms zijn de racistische uitlatingen niet zo expliciet als de voorbeelden hierboven. Uit ons onderzoek blijkt dat politieagenten vaak een codewoord gebruiken. Zo kwamen wij vaak het woord “Zweden” tegen tussen de reacties.  “En weer zijn het die dekselse Zweden”, “Die blonde Zweden zien er eender wat uit” of “Ja, met de Zweden heb je altijd wel wat”, om er enkele op te noemen.

De term komt oorspronkelijk uit "alt-right"-kringen die hem gebruiken om op een ironische manier te verwijzen naar mensen met een migratieachtergrond. 

“Topje van de ijsberg”

“Deze beelden zijn maar het topje van de ijsberg.” zegt een voormalige politieagent die anoniem wilde getuigen. “Soms kan het veel extremer gaan. Politieagenten hebben onderling vaak whatsapp-groepen. Berichten van die groepen zullen nooit het daglicht zien. Maar daar zie je wel zeer racistische berichten. Sommigen nemen foto’s tijdens interventies en delen die in de groep. Ze maken racistische grappen over mensen die ze gearresteerd hebben."

“Het is niet zo dat alle politieagenten racisten zijn, maar er heerst bij de politie een algemene cultuur waarin racistische uitlatingen en racistisch gedrag gedoogd worden. Dat uit zich niet alleen op sociale media, maar ook in het echte leven. Ik heb collega's dingen horen zeggen zoals “Wij gaan vandaag jagen op “makakken”. Daarmee bedoelen ze dat ze die dag alleen maar jongeren met Marokkaanse achtergrond gaan viseren om boetes uit te schrijven."

De facebookgroep "Thin Blue Lines" is vandaag verwijderd. Dat melden de beheerders van de groep. 

Bekijk hier het verslag in het "Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen