Slovaakse minister Buitenlandse Zaken over zaak-Chovanec: "Dit is absoluut onaanvaardbaar"

De Slovaakse minister van Buitenlandse Zaken, Ivan Korcok, haalt zwaar uit naar de manier waarop ons land het onderzoek naar de dood in 2018 van Jozef Chovanec op de luchthaven van Charleroi heeft aangepakt. Ook parlementsvoorzitter Boris Kollar heeft kritiek op de aanpak van de Belgische politie.

"Beveiligingsbeelden tonen wat er gedaan is met een Slovaakse burger. Het gaat om een fatale fout van vertegenwoordigers van een andere staat tegenover onze medeburger. Dat is absoluut onaanvaardaar", zegt de minister. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Deze misdaden moeten onderzocht worden, de daders moeten voor het gerecht komen. Onze aanwezigheid, en die van de Belgische media, tonen aan hoeveel waarde wij hechten aan het onderzoek van deze zaak. Ik apprecieer ten zeerste de menselijke reacties die uit België komen."

Ook de Slovaakse voorzitter van het parlement, Boris Kollar, is scherp. "Ik veroordeel de onevenredige en onreglementaire manier van optreden van de Belgische veiligheidsdiensten en politie tegen Jozef Chovanec. Dit is niet goed onderzocht door Brussel, dat ons altijd lessen wil leren over democratie en over hoe ons te gedragen, maar Brussel geeft nu zelf het slechte voorbeeld.

Meest gelezen