Videospeler inladen...

The Weeknd en Lady Gaga grote winnaars van MTV Video Music Awards 2020

The Weeknd en Lady Gaga zijn de grote winnaars van de MTV Video Music Awards 2020 die in New York zijn uitgereikt. Door de coronacrisis vond de show niet zoals gepland plaats in het Barclays Center, een sportstadion, maar traden de artiesten op op plaatsen verspreid over de stad, zonder publiek. 

The Weeknd won de belangrijste prijs, die voor video van het jaar met "Blinding lights".  De Canadese artiest bracht de song als openingsnummer van de show van bovenop een wolkenkrabber in New York. Naast de prijs voor video van het jaar won hij met "Blinding lights" ook nog de prijs voor beste r&b

Bekijk hier "Blinding lights" van The Weeknd: 

De show werd opgedragen aan Chadwick Boseman, de "Black panther"-acteur die vorige week overleed aan de gevolgen van darmkanker. En er was ook veel aandacht voor de Black Lives Matter-protesten en het recente geweld tegen zwarte mannen in de VS. "Wat we net hebben gezien in Kenosha, Wisconsin herinnert ons eraan dat we nu niet kunnen stoppen", zei presentatrice Keke Palmer. "We kunnen politiegeweld nooit tolereren.  We moeten verder strijden om stelselmatig racisme te stoppen.”

De andere grote winnaar van de avond was Lady Gaga. Zij kreeg de prijzen voor artiest van het jaar, song van het jaar ("Rain on me" - met Ariana Grande), beste samenwerking ("Rain on me" - met Ariana Grande) en beste cinematografie ("Rain on me").

(lees verder onder de foto van Ariana Grande en Lady Gaga)

Belga

Tot slot kreeg ze ook nog de MTV TriCon Award, een prijs die haar volledige carrière als invloedrijke muzikant en actrice bekroont. De TriCon Award wilde ze "delen met iedereen die thuis aan het kijken is", zei ze in een emotionele speech. "Dit is jullie eigen TriCon. Ik wil dat je nu aan drie dingen denkt die jou definiëren en dat je een moment neemt om jezelf te belonen voor je moed. Wat ik nu in de wereld zie, is een massale triomf van moed. Er komt een renaissance aan, de kwaadheid van de popcultuur zal je inspireren, de woede van kunst zal je kracht geven."

Bekijk hier de medley die Lady Gaga bracht tijdens de show, waarin ook Ariana Grande meedoet: 

(lees verder onder de tweet van Lady Gaga) 

Ook de Zuid-Koreaanse K-popgroep BTS won vier MTV Video Music Awards, die voor beste groep, beste pop ("On"), beste K-pop ("On") en beste choreografie.

De coronacrisis inspireerde de organisatoren ook voor twee nieuwe "quarantaine"-categorieën. De prijs voor beste muziekvideo van thuis uit ging naar Ariane Grande en Justin Bieber ("Stuck with U") en de beste quarantaine performance, die prijs was voor CNCO. 

Miley Cyrus mét discobal als verwijzing naar "Wrecking ball"

Eén van de meest opvallende momenten in de show was het optreden van Miley Cyrus. Ze bracht haar nieuwe single "Midnight sky" voor het eerst tijdens de MTV Video Music Awards.

Aan het eind van haar performance zat ze op een reusachtige discobal, een overduidelijke verwijzing naar haar video voor "Wrecking ball" uit 2013 waarin ze op een sloopbal zat. Een vette knipoog die haar fans wel konden smaken, bleek uit de reacties online.  

Bekijk hier de performance van Miley Cyrus: 

Bekijk hieronder een samenvatting van alle optredens en toespraken, en de reportage over de Video Music Awards in "Het Journaal". Raadpleeg ook de volledige lijst met winnaars onder de beelden.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

De lijst met alle winnaars:

 • Video van het jaar: The Weeknd, “Blinding lights"
 • Artiest van het jaar: Lady Gaga
 • Song van het jaar: Lady Gaga & Ariana Grande, “Rain on me”
 • Beste nieuwe artiest: Doja Cat
 • Beste samenwerking: Lady Gaga and Ariana Grande, “Rain on Me"
 • Beste groep: BTS
 • Beste quarantaine performance: CNCO, “MTV unplugged at home"
 • Beste muziekvideo van thuis uit: Ariana Grande & Justin Bieber, “Stuck with U"
 • Beste pop: BTS, “On"
 • Beste hip-hop: Megan Thee Stallion, “Savage"
 • Beste r&b: The Weeknd, “Blinding lights"
 • Beste Latin: Maluma featuring J Balvin, “Qué Pena”
 • Beste rock: Coldplay, “Orphans"
 • Beste alternative: Machine Gun Kelly, “Bloody valentine"
 • Beste K-pop: BTS, “On"
 • Zomersong: BLACKPINK, “How you like that"
 • Video for good: H.E.R., “I can't breathe"
 • Beste regie: Taylor Swift, “The man"
 • Beste montage: Miley Cyrus, “Mother's daughter"
 • Beste choreografie: BTS, “On"
 • Beste cinematografie: Lady Gaga & Ariana Grande, “Rain on me"
 • Beste visuele effecten: Dua Lipa, “Physical"
 • Beste art direction: Miley Cyrus, “Mother’s daughter”
 • MTV TriCon Award: Lady Gaga

Meest gelezen