Videospeler inladen...

President Trump wil toch naar Kenosha, ondanks oproep van burgemeester en gouverneur om niet te gaan 

De Amerikaanse president Donald Trump wil morgen een bezoek brengen aan de stad Kenosha, in de staat Wisconsin. In die stad komen al een week mensen op straat tegen politiegeweld en racisme, nadat een agent vorig weekend een zwarte man zeven keer in de rug had geschoten. De burgemeester is tegen het bezoek van Trump. Ook gouverneur van Wisconsin had Trump in een open brief gevraagd om niet te gaan. Maar het Witte Huis heeft gereageerd en schrijft dat Trump toch gaat: "De president kijkt ernaar uit om Kenosha dinsdag te bezoeken en te helpen bij de heropbouw van deze fantastische stad". Ook de burgemeester van de stad Portland heeft uitgehaald naar de president: "U bent het die haat en verdeeldheid veroorzaakt"

De Amerikaanse president Donald Trump zal de stad Kenosha, in de staat Wisconsin, toch een bezoek brengen later deze week. Ondanks de open brief van de Democratische gouverneur van Wisconsin Tony Evers om niet te gaan. De gouverneur vindt het bezoek geen goed idee omdat de stad blijft worstelen met onrusten nadat een politieagent de zwarte man Jacob Blake 7 keer in de rug had geschoten.

Het Witte Huis reageerde enkele uren na de oproep van Evers met een mededeling. “Het Witte Huis is onder de indruk van de roep van mensen uit Kenosha die het bezoek van de president verwelkomen en die verlangen naar leiderschap dat de lokale wetshandhaving en bedrijven die zijn vernield, zal ondersteunen.”

"Politie nodig om bevolking te beschermen"

Tegenstanders van de Amerikaanse president verwijten hem dat hij geweld tegen zwarten niet veroordeelt. De burgemeester Kenosha John Antaramian vindt het bezoek van de president geen goed idee: "Het is niet het goede moment, vind ik. Een president is altijd welkom in de gemeenschap, maar de timing is echt niet goed gekozen." Ook de gouverneur van Wisconsin vroeg aan Trump om zijn bezoek aan de stad te annuleren.

Ik ben bang dat uw aanwezigheid onze genezing alleen maar zal belemmeren

Tony Evers

"Ik ben bang dat uw aanwezigheid onze genezing alleen maar zal belemmeren", schreef Evers in een brief die in de nacht van zondag op maandag is gepubliceerd. Hij vreest ook dat voor een bezoek van Trump ordetroepen moeten worden ingezet die eigenlijk nodig zouden zijn om de veiligheid van de bevolking te waarborgen.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Presidentskandidaat Joe Biden roept Trump op om geweld te veroordelen

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft intussen Trump opgeroepen om geweld uit elke hoek te veroordelen.

We moeten geen land worden dat met zichzelf in oorlog is

Joe Biden

"We moeten geen land worden dat met zichzelf in oorlog is", zei Biden. "Schietpartijen in de straten van een Amerikaanse stad zijn onaanvaardbaar. Ik veroordeel dit geweld ondubbelzinnig. Ik veroordeel elke soort geweld door om het even wie, zowel door links als rechts. En ik roep Donald Trump op om hetzelfde te doen", zei Biden.

Onrust nadat Jacob Blake 7 keer in de rug werd geschoten

Een week geleden schoot een politieagent in Kenosha de 29-jarige zwarte Amerikaan Jacob Blake zeven keer in de rug voor de ogen van zijn kinderen. Blake heeft de schietpartij overleefd, maar raakte verlamd. Het is niet zeker of de man ooit nog zal lopen.

Na de schietpartij braken protesten uit, waaronder twee nachten op rij van geweld met brandende gebouwen en auto's. Tijdens de derde nacht schoot een 17-jarige jongen die als gewapende burger probeerde door de straten te patrouilleren twee mensen dood en verwondde een ander. De jongen wordt beschuldigd van moord, zijn advocaat spreekt van zelfverdediging.

Trump heeft de afgelopen dagen benadrukt dat de orde in de stad snel hersteld moet worden. Het Witte Huis maakte zaterdag bekend dat de president dinsdag naar Kenosha zou vliegen. Hij wil de veiligheidsautoriteiten ontmoeten en een idee krijgen van de schade na de gewelddadige protesten, aldus een woordvoerder. Of hij de familieleden van Jacob Blake zal bezoeken is niet bekend. 

(Lees verder onder de foto)

Burgemeester Portland Ted Wheeler
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Burgemeester Portland: "U bent het die haat en verdeeldheid veroorzaakt"

Ook in Portland, in de staat Oregon, krijgt Trump de wind van voren op de persconferentie van de Democratische burgemeester Ted Wheeler: “U bent het die haat en verdeeldheid creëert… En nu wilt u dat ik het geweld stop dat u heeft helpen creëren?” De burgemeester reageerde daarmee op eerdere tweets van Trump die bekritiseert hoe Wheeler de situatie in de stad aanpakt.

In stad Portland werd namelijk afgelopen zaterdag een man doodgeschoten, eerder die avond waren er demonstraties van de Black Lives Matters-beweging, maar ook honderden aanhangers van president Trump kwamen naar de stad. Het slachtoffer zou een aanhanger van Trump zijn en lid van een extreemrechtse groepering uit Portland. De politie is een onderzoek gestart en bekijkt of de confrontatie tussen beide groepen effectief iets te maken heeft met de dood van de man.

Ook gisteravond kwamen er weer mensen op straat om te protesteren, de politie heeft opnieuw verschillende mensen opgepakt. Als reactie op de situatie heeft Trump Wheeler een “maffe radicaal-linkse ik-doe-niets-democratische burgmeester” genoemd. Ook zei de president dat Portland er nooit bovenop zou komen met een “dwaas” als burgemeester.

Sinds de dood van George Floyd in mei, die omkwam door buitensporig politiegeweld, wordt er ook in Portland aanhoudend geprotesteerd. 

Bekijk hieronder de journaalreportage over het omstreden plan van president Trump om de stad Kenosha dinsdag toch te bezoeken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen