CD&V-top zat samen over federale formatie maar heeft veel vragen, Coens vraagt verduidelijkingen van Lachaert 

De top van CD&V heeft vanavond samengezeten om te kijken of de partij mee wil doen in een regering met socialisten, liberalen en groenen, de zogenoemde Vivaldi. Na afloop zei Coens dat de christendemocraten nog veel vragen hebben en dat hij daarover met koninklijk opdrachthouder Lachaert zal praten. 

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open VLD) probeert CD&V al een tijdje te overtuigen om samen met de liberale, socialistische en groene families een nieuwe regering te vormen. Dat ligt moeilijk omdat de christendemocraten liever de N-VA mee aan boord zouden krijgen, zodat er een Vlaamse meerderheid is. Hoe dan ook nam CD&V gisteren wel deel aan een bijeenkomst met de zes andere partijen, maar volgens de partij bleef het allemaal heel vaag. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De Vlaamse christendemocraten hielden vanmorgen dan een politiek bestuur, zij het digitaal. Daar werden nog geen knopen doorgehakt, maar werd er wel afgesproken dat er vanavond om 20 uur opnieuw zou worden samengekomen, deze keer fysiek.

Uiteindelijk was het alleen de partijtop, de ministers en de fractieleiders, die bijeenkwam. Na afloop zei Coens dat ze het partijbestuur van vanmorgen besproken hebben. "Er leven heel veel bezorgdheden op verschillende domeinen en ik ga die overmaken aan de koninklijke opdrachthouder."

Volgens Coens gaat het niet zozeer of er al dan niet een Vlaamse meerderheid is in de federale regering. "Het land heeft een goed bestuur nodig, een vertrouwen in de ploeg en eigenlijk is er nog heel wat onduidelijkheid. We hebben nog heel wat zaken die we wensen te bespreken met de opdrachtouder", zegt Coens. "We zullen dat op een constructieve manier overbrengen en we zullen zien wat de antwoorden daarop zijn."

Bekijk hier de reactie van Coens na het overleg:

Videospeler inladen...

Meest gelezen