Erik van der Burgt/Verbeeld 013-5425842 erik@verbeeld.nl www.verbeeld.nl

Viroloog Van Gucht: "CO₂-meter is nuttig om luchtkwaliteit op te volgen in klaslokalen, maar niet noodzakelijk"

Toestelletjes die de hoeveelheid CO₂ in de lucht meten, zijn nuttig om de luchtkwaliteit in het oog te houden in een klaslokaal, maar ze zijn niet noodzakelijk. Dat zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het wetenschappelijk instituut Sciensano. Aanleiding voor het advies was het nieuws dat prins Laurent zulke toestelletjes voor de klaslokalen van zijn kinderen had aangeschaft. 

Gisteren bleek dat prins Laurent advies had ingewonnen bij viroloog Marc Van Ranst over de eerste schooldag en hoe die veilig kon verlopen voor zijn kinderen. Van Ranst had onder meer gezegd dat CO₂-meters nuttig konden zijn.

"Een CO₂-meting geeft aan hoeveel uitgeademde lucht er in de ruimte zit", legde viroloog Marc Van Ranst uit. "Wanneer daar iemand zit die besmet is met het virus, is de uitgeademde lucht een goede maat voor de verspreiding van het virus. Weinig CO₂? Dan krijgt het virus weinig kans om zich naar andere mensen te verplaatsen. Veel CO₂? Dan is het onvoldoende verlucht."

Bekijk de reportage in "Het Journaal" met onder meer een interview met prins Laurent (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Vandaag gaf ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano meer uitleg over het nut van zo'n toestelletje. Hij deed dat tijdens de persconferentie over de coronacijfers.

"Als we uitademen, stoten we CO₂ of koolzuurgas uit", legde Van Gucht uit. "Als het CO₂-gehalte begint te stijgen in een klaslokaal, wijst dat erop dat er onvoldoende wordt geventileerd. Zo'n meter laat dus toe om de kwaliteit van de ventilatie te controleren."

Moet er dan in elk klaslokaal zo'n CO₂-meter komen? "Zo'n toestelletje is nuttig, maar niet noodzakelijk", antwoordt Van Gucht. "Het is wél belangrijk om goed te verluchten, om continu ramen en deuren te laten openstaan. Zo wordt de lucht maximaal ververst."

Bekijk hier de uitleg van viroloog Steven Van Gucht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen