Twee vrijwilligers. Foto: Radio 2

25 vrijwilligers helpen Kortrijkse kinderen op eerste schooldag: "Alles moet veilig verlopen"

Morgen, op 1 september, vertrekken in Kortrijk 20.000 kinderen tussen de 3 en 18 jaar oud naar school. Dat gebeurt met de fiets, te voet of met de auto. De politie van Kortrijk wil er alles aan doen om die eerste ochtendspits goed te laten verlopen. Ze krijgen daarbij de hulp van 25 vrijwilligers.

In de politiezone Vlas starten morgen meer dan 80 lagere en middelbare scholen aan het nieuwe schooljaar. De politie wil alles op alles zetten om dit in goede banen te leiden. 3 flitswagens, motards, mobiele patrouilles en patrouilles te voet zullen de schoolomgeving nauwgezet in de gaten houden. Maar de politiezone zet ook 25 vrijwilligers in die het hele schooljaar een grote rol zullen spelen in het verkeersbeleid in Kortrijk.

Go for zero

Vrijwilliger Mireille Devillé heeft een motto: “Go for zero". "Er mogen geen accidenten gebeuren en er moeten zo weinig mogelijk doden vallen. Ik wil dat de zwakke weggebruiker veilig is in het verkeer. Als ik dat kan doen, doe ik dat met veel plezier en liefde”, zegt ze enthousiast.

Vrijwilligers gezocht

De vrijwilligers gaan tijdens het schooljaar ook verkeerslessen geven of fietsen controleren. Wie dat ook graag zou willen doen, mag contact opnemen met de politiezone Vlas. Ze zijn nog op zoek naar vrijwilligers.

Strenge controles

Thomas Detavernier van politiezone Vlas zegt dat ze streng gaan controleren morgen. Wildparkeren zal je 116 euro kosten, een fietser inhalen in een fietszone 58 euro. Ook inbreuken op de zone 30 worden niet getolereerd. “Er wordt streng opgetreden, omdat volgens cijfers van VIAS blijkt dat er in Vlaanderen elk jaar 2.500 schoolkinderen gewond raken op weg van of naar school. Dat zijn er 14 per dag”, zegt Detavernier. 

Meest gelezen