Videospeler inladen...

Zweedse epidemioloog: "Nooit aan gedacht om Zweden dicht te gooien, zulke maatregelen kosten ook levens"

"Ik heb er nooit aan gedacht om Zweden dicht te gooien." Dat zegt de Zweedse epidemioloog Emma Frans in "Terzake". "Veel maatregelen in andere landen werden enkel genomen om mensen een gevoel van veiligheid te geven." Haar Belgische collega Pierre Van Damme is het daar niet mee eens. "Het is een andere situatie."

Zweden, het is altijd al het buitenbeentje van de coronacrisis geweest. Het land ging - in tegenstelling tot andere Europese landen - niet in volledige lockdown: winkels en cafés bleven open en er werd vooral beroep gedaan op "het gezonde verstand" van de inwoners. Lees: handen wassen en afstand houden. 

"Ik heb er nooit aan gedacht om Zweden dicht te gooien", zegt epidemioloog Emma Frans. "Dat was geen gok. We hadden een pandemieplan en dat hebben we gevolgd. Veel maatregelen in andere landen dienden vooral om mensen een gevoel van veiligheid te geven. Tonen dat je iets doet, zodat je politieke kracht uitstraalt."

De balans is belangrijk, zo vindt ze. "Draconische maatregelen kosten ook levens. De samenleving moet blijven draaien, ook tijdens de crisis."

Bekijk hier de reportage uit Zweden met onder meer Emma Frans:

Videospeler inladen...

Bovendien is het niet zo dat Zweden géén maatregelen nam of neemt. Zo mogen er nog steeds maar 50 mensen samenkomen. Daardoor zijn de pretparken bijvoorbeeld nog steeds dicht en ziet de cultuur- en evenementensector zwarte sneeuw. En ook het onderwijs gaat niet volledig open, zoals hier. 

Epidemioloog Pierre Van Damme benadrukt dat er een groot verschil is tussen Zweden en België. "Zweden heeft 22 mensen per vierkante kilometer, wij 370. Op die manier kunnen ze in Zweden sowieso al afstand houden. Bovendien zitten wij in het hartje van Europa, iedereen passeert hier. Dat speelt allemaal mee. Het is dus niet gezegd dat de maatregelen uit Zweden hier zouden werken."

Bekijk hier het gesprek met Pierre Van Damme:

Videospeler inladen...

Wat is trouwens het effect van de mildere maatregelen op de Zweedse economie? Ze kenden een daling maar doen het wel beter dan het Europese gemiddelde. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen